ActualitateInternațional

Război Rusia-Ucraina, ziua 41. Zelenski, la ONU: Civilii din Bucea, ucişi ”de plăcere”. NATO anunţă regruparea armatei ruse în Donbas

Alarmele au sunat fără oprire în Ucraina, pe aproape tot teritoriul ţării. A fost alertă de raid aerian. UE a anunțat al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care include interdicția importurilor de cărbune, iar NATO avertizează că armata rusă se regrupează pentru a încerca să preia întreaga regiune Donbas. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a afirmat, în faţa Consiliului de Securitate al ONU, că soldaţii ruşi au măcelărit ucrainenii din Bucea “pentru simpla lor plăcere”. 

UPDATE 17:50. Zelenski condamnă la ONU crimele comise de ruşi în Ucraina

Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, susţine marţi un discurs în faţa Consiliului de Securitate al ONU. Acesta a vorbit despre situaţia dramatică din Bucha, unde ruşii nu s-ar fi dat în lături de la nicio crimă.

„Soldaţii ruşi au ucis cu intenţie orice persoană care servea Ucraina. Au împuşcat mortal femei, în faţa caselor. Au măcelărit familii întregi, adulţi şi copii, au încercat să le ardă trupurile. Mă adresez în faţa voastră, în numele celor care au decedat, în memoria civililor care şi-au pierdut viaţa, care au fost torturaţi. Unii dintre ei au fost împuşcaţi în plină stradă”, a afirmat Zelenski, potrivit CNN. Preşedintele ucrainean a adăugat că ruşii au ucis civilii din Bucea “pentru simpla lor plăcere”.

„Le-au tăiat membrele, le-au spintecat gâtul, au violat şi ucis femei în faţa copiilor”, a adăugat Zelenski, care a precizat că astfel de acţiuni nu sunt diferite de atacurile teroriste.

UPDATE 16:40. NATO: Rusia îşi regrupează forţele pentru a încerca să preia întreaga regiune Donbas

Rusia nu renunţă la ofensiva sa în Ucraina, dar va încerca să se concentreze pe preluarea completă a regiunii Donbas în următoarele săptămâni, a avertizat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit AFP şi Reuters. 

„Trupele ruse au părăsit regiunea Kiev şi nordul Ucrainei. Vladimir Putin mută un număr mare de trupe către est în Rusia. Ele se vor reînarma, vor primi efective suplimentare, întrucât au suferit mari pierderi, şi se vor reaproviziona pentru a lansa o nouă ofensivă foarte concentrată în regiunea Donbas”, a declarat Stoltenberg într-o conferinţă de presă organizată în ajunul unei reuniuni de două zile a miniştrilor de externe din ţările NATO.

Repoziţionarea forţelor ruse va dura un anumit timp, câteva săptămâni, înaintea lansării unei ofensive majore. Este esenţial ca aliaţii să îi susţină pe ucraineni, să îi ajute să se reînarmeze, pentru a le permite să se apere”, a accentuat înalta oficialitate aliată, potrivit Agerpres.

Miniştrii de externe din NATO vor discuta joi cu omologul lor ucrainean Dmitro Kuleba despre nevoile forţelor ucrainene. 

„Nu vreau să dau alte detalii, dar vorbim despre sisteme de arme avansate. Vorbim, de exemplu, despre Javelin şi alte arme antitanc”, a spus Stoltenberg, adăugând că se va discuta şi despre livrarea de muniţii, medicamente şi sisteme de arme “de cea mai bună calitate

UPDATE 16:10. Rusia reacţionează după replicile acide ale lui Biden la adresa lui Putin

Marți, Rusia a reacţionat, după ce preşedintele SUA, Joe Biden, a cerut deschiderea unui proces pentru crime de război împotriva lui Vladimir Putin, în urma masacrului din Bucea. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spune că afirmaţiile oficialului american sunt inacceptabile şi ruşinoase

„Injuriile personale împotriva preşedintelui Rusiei continuă, acesta este un lucru rău. Considerăm că este inacceptabil şi ruşinos din partea preşedintelui SUA”, a declarat, marţi, Dmitri Peskov, într-o conferinţă telefonică.

UPDATE 14:15. Ruşii au atacat cu rachete un centru al Forţelor Operaţiunilor Speciale ucrainene în care se află “mercenari” străini

Armata rusă anunţă marţi că a efectuat atacuri cu rachete cu rază lungă de acţiune care au vizat un centru aparţinând Forţelor Operaţiunilor Speciale ucrainene, în sudul Ucrainei, relatează CNN. Atacul a venit de pe mare.

„Arme de înaltă precizie cu rază lungă de acţiune au distrus (luni) seara, în apropiere de Oceac, un centru de antrenament al Forţelor Operaţiunilor Speciale ucrainene, folosit între altele la cazarea unor mercenari străini”, anunţă un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov. CNN scrie că nu a putut verifica imediat aceste informaţii.

UPDATE 13:29. Ursula von der Leyen și Josep Borrell vor merge sâmbătă la Kiev să discute cu Zelenski

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, se vor deplasa în această săptămână la Kiev pentru a se întâlni cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al executivului comunitar. Ursula von der Leyen și Josep Borrell vor călători spre capitala Ucrainei săptămâna aceasta, pentru o întâlnire cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit unui oficial UE.

Zelenski: Va veni vremea când fiecare rus va afla întregul adevăr despre cine dintre concetăţenii lor a ucis

Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski afirmă că va veni vremea când fiecare rus va afla întregul adevăr despre crimele de război din Ucraina şi cere tuturor să facă cunoscute la nivel global aceste fapte. 

„Avem mult mai multe instrumente decât cei care i-au urmărit pe nazişti după al Doilea Război Mondial”, afirmă Zelenski.

 „Va veni vremea când fiecare rus va afla întregul adevăr despre cine dintre concetăţenii lor a ucis. Cine a dat ordine. Care a închis ochii la crime. Vom stabili toate acestea”, a afirmat Zelenski în ultimul mesaj video postat pe reţelele de socializare, cerând tuturor să facă cunoscute la nivel global aceste fapte. 

„Acum este 2022. Şi avem mult mai multe instrumente decât cei care i-au urmărit pe nazişti după al Doilea Război Mondial”, a mai afirmat Zelenski. 

Sursa: Observatornews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *