ActualitateInternațional

Război Rusia-Ucraina, ziua 44. Peste 30 de morți și zeci de răniți într-un atac cu rachetă într-o gară din regiunea Donețk

Război Rusia – Ucraina, ziua 44. În estul Ucrainei, acolo unde Rusia își mută atenția, e prefigurată o bătălie ca în Al Doilea Război Mondial, cu doua armate care își folosesc toata tehnica militară, de la avioane și tancuri, la batalioane de soldați înfruntându-se direct pe câmpul de luptă. În câteva zile, este așteptat atacul, iar civilii au primit un nou ultimatum să părăsească zona. Într-o schimbare uriață de retorică, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a recunoscut într-un interviu pentru Sky News că Rusia are pierderi de soldați. „E o tragedie uriașă pentru noi”, a spus Peskov, care a precizat însă că retragerea trupelor din nord a fost un simplu act de bunavoință. De cealaltă parte, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a afirmat că la Borodianka, unde a început curăţarea resturilor de moloz, situaţia este mult mai rea decât la Bucha şi că sunt “mai multe victime ale ocupanţilor ruşi”.

UPDATE 11:40. Două rachete rusești au lovit o gară din estul Ucrainei folosită pentru evacuarea civililor. Sunt peste 30 de morți și zeci de răniți

Două rachete rusești au lovit o gară din Kramatorsk, în estul Ucrainei, provocând victime, a anunțat compania feroviară de stat. Anterior, un atac aerian asupra unei căi ferate a blocat mai multe trenuri tot în zona de est, anunță Sky News. Gara bombardată de ruși este folosită pentru evacuarea civililor din zonele atacate de trupele Rusiei. Anterior, au apărut informații potrivit cărora trei trenuri de evacuare au fost blocate după un atac aerian asupra unei căi ferate controlate de Ucraina în apropiere de stația Barvinkove din estul Ucrainei.

Trenurile care pleacă din Slovyansk, Kramatorsk și Lyman, care se află în regiunea Donețk, au fost blocate, a relatat postul de radio Hromadske. De asemenea, deputatul ucrainean Lesia Vasylenko a anunțat că alte lovituri aeriene au lovit linia de cale ferată în partea de nord a regiunii Donețk.

UPDATE 11:12. Diplomat ucrainean: navele NATO sunt necesare pentru „deblocarea” Mării Negre

Navele NATO sunt necesare pentru „deblocarea” Mării Negre, a declarat Vadym Prystaiko, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie. Potrivit diplomatului, navele Alianței trebuie să patruleze în Marea Neagră, pentru a asigura securitatea transporturilor alimentare din Ucraina către întreaga lume. În prezent, exporturile de cereale ucrainene sunt blocate de navele Rusiei.

„Trebuie să deblocăm Marea Neagră”, a spus diplomatul pentru Sky News.

UPDATE 10:50. Ursula von der Leyen se întâlnește cu preşedintele Zelenski

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a plecat vineri dimineaţă cu trenul din Polonia spre Kiev, capitala Ucrainei, unde se va întâlni cu preşedintele Volodimir Zelenski

Ea este însoţită de şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell.

UPDATE 10:29. Surse ucrainene: rușii nu au reușit să străpungă apărarea din Luhansk

Rusia acumulează forțe în regiunea estică Luhansk, dar nu a reușit să străpungă apărarea ucraineană, a declarat guvernatorul regiunii, potrivit Mediafax. Se pare că forțele rusești își reorientează eforturile în estul Ucrainei după ce s-au retras din nord.

Experții susțin că în următoarele zile rușii vor începe o mare ofensivă în estul și sud-estul Ucrainei.

UPDATE 9:54. Armata rusă pregăteşte o ofensivă în estul Ucrainei şi continuă să asedieze Mariupol

Rusia continuă pregătirile pentru o ofensivă în estul Ucrainei şi asediul oraşului-port strategic Mariupol de la Marea Azov, arată Statul Major al armatei ucrainene într-un nou raport cu privire la situaţia de pe front. 

„Principalele eforturi ale invadatorilor ruşi continuă să se concentreze pe capturarea Mariupolului, ofensiva în zona oraşului Izium (situat pe râul Doneţ, în regiunea Harkov) şi spre zona Doneţk”, în estul Ucrainei, menţionează raportul citat de Agerpres.

„În ultimele 24 de ore, pe teritoriul regiunilor Doneţk şi Lugansk, au fost respinse şapte atacuri inamice”, spune înaltul comandament militar al Ucrainei, care enumeră distrugerea a patru tancuri, a două sisteme de artilerie, a zece blindate şi 11 vehicule ruseşti. Potrivit Statului Major ucrainean, trupele ruse continuă să blocheze oraşul Harkov şi să planteze câmpuri de mine pentru a împiedica – aşa cum spune el – “înaintarea trupelor ucrainene”.

UPDATE 8:20. Macron evocă ”cinismul” lui Putin şi un ”refuz explicit” legat de Mariupol

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a vorbit, joi, despre un dialog “ingrat” şi “cinismul la ordinea zilei cu ocazia fiecărei discuţii” cu omologul său rus, Vladimir Putin, afirmând că a primit “un refuz explicit” la o operaţiune umanitară la Mariupol.

„Acest rol de dialog cu preşedintele rus este ingrat, petrec ore întregi discutând. Cinismul este la ordinea zilei cu ocazia fiecărei discuţii, nu este niciodată ceva plăcut(…) Dar este datoria mea”, le-a răspuns el cititorilor jurnalului francez Le Parisien.

Şeful statului francez a adăugat că nu speră într-o “schimbare” în conflictul ruso-ucrainean înainte de “mijlocul lunii mai”, ţinând să adauge, totodată, că dialogul “va fi fost util în pregătirea păcii de mâine”.

UPDATE 7:40. Şeful Pentagonului: Putin a renunţat la planul să cucerească Kievul

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că este de părere că preşedintele rus Vladimir Putin a renunţat la cucerirea Kievului, după ce forţele sale au fost înfrânte de armata ucraineană și crede că liderul de la Kremlin se concentrează acum asupra sudului și estului Ucrainei.

„Putin a crezut că ar putea foarte rapid să cucerească Ucraina, să captureze foarte rapid această capitală. El s-a înşelat. Cred că Putin a renunţat la eforturile sale de a cuceri capitala şi se concentrează acum asupra sudului şi estului ţării”, a declarat Lloyd Austin în cadrul unei audieri în Senatului american.

Miercuri, secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a declarat că Putin „a atins exact zero dintre obiectivele sale în interiorul Ucrainei. El nu a cucerit Kievul. Nu a răsturnat guvernul. Nu a eliminat Ucraina ca stat naţional”.

UPDATE 6:40. Volodimir Zelenski: Situaţia din Borodianka, “mult mai înfricoşătoare” decât cea din Bucea
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski afirmă, într-un mesaj postat pe Facebook, joi seara, că la Borodianka, lângă Kiev, unde a început curăţarea resturilor de moloz, situaţia este mult mai rea decât la Bucea şi că sunt ”mai multe victime ale ocupanţilor ruşi”.

„Au început lucrările de demontare a resturilor din Borodianka… Acolo e mult mai rău. Şi mai multe victime ale ocupanţilor ruşi. Şi ce se va întâmpla când lumea va afla tot adevărul despre ce a făcut armata rusă la Mariupol? Acolo, pe aproape fiecare stradă, este ceea ce a văzut lumea în Bucea şi în alte oraşe din regiunea Kiev după retragerea trupelor ruse. Aceeaşi cruzime. Aceleaşi crime odioase”, a afirmat Volodimir Zelenski, potrivit The Guardian.

Preşedintele Ucrainei afirmă că vin din ce în ce mai multe informaţii că propagandiştii ruşi pregătesc un „răspuns în oglindă” la şocul văzut la Bucea. 

„Vor arăta victimele din Mariupol ca şi cum ar fi fost ucise nu de armata rusă, ci de apărătorii ucraineni ai oraşului. Pentru a face acest lucru, ocupanţii adună cadavre pe străzi, le scot şi le pot folosi în altă parte în conformitate cu scenariile de propagandă elaborate”, a mai spune Volodimir Zelenski în mesaj.

Oficialii cred că peste 300 de oameni au fost uciși de forțele ruse în Bucea, la 35 km nord-vest de capitala Kiev, iar aproximativ 50 dintre ei au fost executați. 

Desigur că Moscova a negat că a vizat civili și spune că imaginile din Bucea au fost înscenate de guvernul ucrainean, pentru a justifica mai multe sancțiuni împotriva Rusiei și pentru a periclita succesul negocierilor de pace.

Orașul Borodianka se află la aproximativ 25 km de Bucea.

Sursa: Observatornews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *