ActualitateExterne

Război Rusia-Ucraina, ziua 48. Peste 10 mii de persoane au murit în Mariupol. Zelenski ia în serios amenințarea cu arme chimice

Război Rusia – Ucraina, ziua 48. Se dau bătălii grele, în Mariupol. Autorităţile au reclamat, seara trecută, un atac cu arme chimice din partea trupelor ruseşti. Inclusiv preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski spune că se aşteaptă la folosirea armelor interzise. Pentagonul nu a confirmat încă folosirea agenţilor chimici, dar spune că va monitoriza situaţia. Totodată, preşedintele ucrainean a afirmat, într-un nou discurs, că armata rusă a lăsat mine peste tot în zonele pe care le-au părăsit.

UPDATE 12:10 Putin laudă criminalii ruși de pe frontul din Ucraina

Vladimir Putin a declarat că armata Rusiei a acţionat curajos, eficient și a folosit cele mai moderne arme, transmite agenția de presă Tass.

El a spus „nu a avut altă opțiune” decât să înceapă o operațiune militară în Ucraina pentru a proteja Rusia, iar forțele sale își vor atinge obiectivul, potrivit agenției de presă Interfax.

„Așa va fi. Nu există nicio îndoială. Obiectivele sunt absolut clare, sunt nobile”, a spus Putin în declarațiile susținute la portul spațial Vostochny, într-o ceremonie legată de Ziua Cosmonauticii din Rusia. 

„Obiectivul principal este de a ajuta oamenii din Donbas”, a spus el referindu-se la zona din estul Ucrainei.

UPDATE 11:10 UK: Luptele din estul Ucrainei se vor intensifica în următoarele două-trei săptămâni

Luptele din estul Ucrainei se vor intensifica în următoarele două-trei săptămâni, în condiţiile în care Rusia continuă să-şi reorienteze acţiunile acolo, a informat marţi Ministerul Apărării al Regatului Unit pe Twitter, într-un buletin regulat, informează Reuters.

Atacurile ruse rămân concentrate asupra poziţiilor ucrainene de lângă Doneţk şi Lugansk, cu lupte care continuă în jurul oraşelor Herson şi Nikolaev (Mikolaiv) şi o nouă ofensivă asupra oraşului Kramatorsk, potrivit serviciilor de informaţii militare britanice. De asemenea, potrivit buletinului, forţele ruse continuă să se retragă din Belarus pentru a se redesfăşura în susţinerea operaţiunilor din estul Ucrainei.

UPDATE 10:30 OPEC: Livrările de petrol ale Rusiei ar fi imposibil de înlocuit

OPEC a transmis, luni, Uniunii Europene că sancţiunile actuale şi viitoare împotriva Rusiei ar putea crea unul dintre cele mai grave şocuri de aprovizionare cu petrol, că ar fi imposibil să înlocuiască aceste volume şi a semnalat că nu va pompa mai mult ţiţei, transmite Reuters.

UPDATE 09:30 Zelenski spune că forţele ucrainene ar putea elibera oraşul Mariupol dacă ar primi mai multe arme

Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski afirmă că ţara sa nu are armele necesare pentru a elibera oraşul port asediat Mariupol, care este aproape de a fi cucerit de forţele ruse, relatează DPA.

„Dacă am primi avioane şi suficiente vehicule blindate grele, artileria necesară, am putea să o facem”, a spus el într-un mesaj video transmis luni seară.

„Sunt sigur că vom primi aproape tot ce avem nevoie. Însă nu doar că se pierde timp, dar se pierd şi vieţi ale ucrainenilor. Vieţi care nu se mai întorc”, a declarat Zelenski.

„Este şi responsabilitatea celor care încă ţin în uzinele lor armele de care are nevoie Ucraina. O responsabilitate care va rămâne mereu în istorie”, a adăugat el.

Liderul regiunii separatiste Doneţk, Denis Puşilin, a susţinut luni că oraşul port Mariupol din sud-estul Ucrainei, unde se dau lupte grele, a căzut în mâinile ruşilor, potrivit agenţiilor ruse de ştiri.

Sursa: Observatornews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *