Actualitate

Războiul din AIE s-a mutat în parlament!

Deși pe 15 februarie subiectul fierbinte al ședinței parlamentare urma să fie raportul Comisiei de anchetă privind incidentul din Rezervația naturală „Pădurea Domnească”, fracțiunea liberal-democrată a introdus pe ordinea de zi alte două proiecte de lege care au pus pe jar fracțiunile PDM și PL. Acestea se refereau la lichidarea funcției de prim-vicepreședinte al parlamentului și retragerea votului de încredere acordat lui Vlad Plahotniuc. Din acest motiv, ședința a durat toată ziua, fiind marcată de numeroase pauze solicitate de liderii fracțiunilor pentru consultații.

Vânătoarea de la Pădurea Domnească a fost ilegală

Deputatul comunist Anatolie Zagorodnîi a prezentat raportul Comisiei de anchetă pentru elucidarea modului de administrare de către organele abilitate a incidentului din Rezervația naturală „Pădurea Domnească”, care a dus la decesul tânărului om de afaceri Sorin Paciu. Membrii comisiei au ajuns la concluzia că pe 23 decembrie a avut loc o vânătoare ilegală, s-au folosit cartușe interzise, a fost încălcat regimul de frontieră a statului, nimeni dintre participanți nu a anunțat poliția și serviciul de asistență medicală în momentul constatării tragicului accident, organele de drept nu au desfășurat acțiunile necesare de investigare, a avut loc falsificarea datelor etc. Comisia a recomandat ca toți funcționarii implicați în această vânătoare și cei care au mușamalizat incidentul să fie destituiți din funcție, Consiliul Superior al Magistraturii să-l penalizeze pe președintele Curții de Apel, Ion Pleșca (unul dintre vânători), iar Serviciul de Informații și Securitate să-și sancționeze conducătorii subdiviziunilor teritoriale care nu au întreprins acțiuni de elucidare a cazului tragic. Raportul comisiei a fost votat unanim de deputați.

Vlad Plahotniuc și-a dat demisia

Răsturnarea de situație în legislativ a venit odată cu inițiativa fracțiunii PLDM de a lichida funcția de prim-vicepreședinte al parlamentului. Încercarea lui Mihai Ghimpu (PL) de a convoca imediat Consiliul Alianței sau a lui Dumitru Diacov (PDM) de a purta discuții suplimentare nu au schimbat situația. Liberal-democrații, susținuți de opoziția comunistă, au votat lichidarea funcției deținute de Vlad Plahotniuc și, totodată, i-au dat acestuia un vot de neîncredere. Drept răspuns, Plahotniuc și-a dat demisia din funcția de vicepreședinte al parlamentului și i-a cerut premierului Vlad Filat să facă același lucru. „Cu regret, această formaţiune – AIE, prin declaraţia premierului, dar și prin votul consolidat de astăzi, nu mai există. În schimb, s-a consolidat o nouă majoritate parlamentară PLDM-PCRM. Îl îndemn pe premierul Vlad Filat să dea dovadă de curaj, să vină în parlament și să-și dea demisia”, a declarat Vlad Plahotniuc. Dar liderul fracțiunii parlamentare PLDM, Valeriu Streleț, l-a sfătuit să-și pună pofta în cui.

PLDM și PCRM neagă că s-au aliat

Liberalii au comentat în versuri votul unanim PLDM-PCRM. „Foaie verde și-un cartuz (rus. caschetă)/ Ghinda s-a făcut harbuz”, a fost reacția deputatului PL Valeriu Munteanu. Pe de altă parte, liderul fracțiunii PLDM, Valeriu Streleț, a declarat că liberal-democrații au votat doar inițiativele proprii și a fost alegerea colegilor, inclusiv a opoziției, să le susțină sau nu. La rândul său, liderul opoziției, Vladimir Voronin, a negat că s-ar fi format o nouă majoritate în parlament și a spus că nu va face alianță cu PLDM. „Niciodată nu s-a discutat, nu se discută și nici nu se va discuta o posibilă coaliție cu PLDM. Noi vom vota acele proiecte și legi care vor prezenta interes pentru toată țara. Noi o să votăm și cu PLDM, și PD sau PL”, a precizat liderul comunist.

Voronin e gata să voteze demiterea guvernuluiComuniștii nu se vor mulțumi doar cu demiterea lui Vlad Plahotniuc. Șeful PCRM, Vladimir Voronin, a declarat că e gata să voteze pentru demiterea guvernului Filat și o va face atunci „când o să vină timpul”. Liderul PCRM consideră că unica soluție rămân alegerile anticipate. „Toate aceste metamorfoze cosmetice, de azi pe mâine, sunt bucuria nebunilor. Numai alegerile anticipate o să salveze țara”, a mai spus Voronin. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *