Actualitate

Războiul din AIE s-a mutat în parlament!

Deși pe 15 februarie subiectul fierbinte al ședinței parlamentare urma să fie raportul Comisiei de anchetă privind incidentul din Rezervația naturală „Pădurea Domnească”, fracțiunea liberal-democrată a introdus pe ordinea de zi alte două proiecte de lege care au pus pe jar fracțiunile PDM și PL. Acestea se refereau la lichidarea funcției de prim-vicepreședinte al parlamentului și retragerea votului de încredere acordat lui Vlad Plahotniuc. Din acest motiv, ședința a durat toată ziua, fiind marcată de numeroase pauze solicitate de liderii fracțiunilor pentru consultații.

Vânătoarea de la Pădurea Domnească a fost ilegală

Deputatul comunist Anatolie Zagorodnîi a prezentat raportul Comisiei de anchetă pentru elucidarea modului de administrare de către organele abilitate a incidentului din Rezervația naturală „Pădurea Domnească”, care a dus la decesul tânărului om de afaceri Sorin Paciu. Membrii comisiei au ajuns la concluzia că pe 23 decembrie a avut loc o vânătoare ilegală, s-au folosit cartușe interzise, a fost încălcat regimul de frontieră a statului, nimeni dintre participanți nu a anunțat poliția și serviciul de asistență medicală în momentul constatării tragicului accident, organele de drept nu au desfășurat acțiunile necesare de investigare, a avut loc falsificarea datelor etc. Comisia a recomandat ca toți funcționarii implicați în această vânătoare și cei care au mușamalizat incidentul să fie destituiți din funcție, Consiliul Superior al Magistraturii să-l penalizeze pe președintele Curții de Apel, Ion Pleșca (unul dintre vânători), iar Serviciul de Informații și Securitate să-și sancționeze conducătorii subdiviziunilor teritoriale care nu au întreprins acțiuni de elucidare a cazului tragic. Raportul comisiei a fost votat unanim de deputați.

Vlad Plahotniuc și-a dat demisia

Răsturnarea de situație în legislativ a venit odată cu inițiativa fracțiunii PLDM de a lichida funcția de prim-vicepreședinte al parlamentului. Încercarea lui Mihai Ghimpu (PL) de a convoca imediat Consiliul Alianței sau a lui Dumitru Diacov (PDM) de a purta discuții suplimentare nu au schimbat situația. Liberal-democrații, susținuți de opoziția comunistă, au votat lichidarea funcției deținute de Vlad Plahotniuc și, totodată, i-au dat acestuia un vot de neîncredere. Drept răspuns, Plahotniuc și-a dat demisia din funcția de vicepreședinte al parlamentului și i-a cerut premierului Vlad Filat să facă același lucru. „Cu regret, această formaţiune – AIE, prin declaraţia premierului, dar și prin votul consolidat de astăzi, nu mai există. În schimb, s-a consolidat o nouă majoritate parlamentară PLDM-PCRM. Îl îndemn pe premierul Vlad Filat să dea dovadă de curaj, să vină în parlament și să-și dea demisia”, a declarat Vlad Plahotniuc. Dar liderul fracțiunii parlamentare PLDM, Valeriu Streleț, l-a sfătuit să-și pună pofta în cui.

PLDM și PCRM neagă că s-au aliat

Liberalii au comentat în versuri votul unanim PLDM-PCRM. „Foaie verde și-un cartuz (rus. caschetă)/ Ghinda s-a făcut harbuz”, a fost reacția deputatului PL Valeriu Munteanu. Pe de altă parte, liderul fracțiunii PLDM, Valeriu Streleț, a declarat că liberal-democrații au votat doar inițiativele proprii și a fost alegerea colegilor, inclusiv a opoziției, să le susțină sau nu. La rândul său, liderul opoziției, Vladimir Voronin, a negat că s-ar fi format o nouă majoritate în parlament și a spus că nu va face alianță cu PLDM. „Niciodată nu s-a discutat, nu se discută și nici nu se va discuta o posibilă coaliție cu PLDM. Noi vom vota acele proiecte și legi care vor prezenta interes pentru toată țara. Noi o să votăm și cu PLDM, și PD sau PL”, a precizat liderul comunist.

Voronin e gata să voteze demiterea guvernuluiComuniștii nu se vor mulțumi doar cu demiterea lui Vlad Plahotniuc. Șeful PCRM, Vladimir Voronin, a declarat că e gata să voteze pentru demiterea guvernului Filat și o va face atunci „când o să vină timpul”. Liderul PCRM consideră că unica soluție rămân alegerile anticipate. „Toate aceste metamorfoze cosmetice, de azi pe mâine, sunt bucuria nebunilor. Numai alegerile anticipate o să salveze țara”, a mai spus Voronin. 

Puteţi urmări ştirile Timpul.md şi pe Facebook!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.