InternaționalRăzboiUcraina

Războiul din Ucraina: Elveția a devenit un centru pentru spionajul rusesc și chinezesc

Invazia Rusiei în Ucraina a intensificat și mai mult rivalitatea dintre marile puteri și a făcut din Elveția (unde se află numeroase organizații internaționale) un centru pentru spionajul rusesc și chinezesc, potrivit serviciilor de informații elvețiene, citate de Le Figaro.

„Rusia a distrus ordinea de pace bazată pe reguli în Europa”, notează cu sobrietate Serviciul Federal de Informații elvețian (SRC) în raportul său anual publicat luni. SRC este, de asemenea, responsabil de contraspionaj.

„Ordinea bipolară a lumii”

Acest dinamism înseamnă că „forurile internaționale de promovare a păcii și securității colective, precum ONU și OSCE, și-au pierdut și mai mult din eficacitate, iar o nouă ordine mondială stabilă nu se întrevede la orizont”, analizează serviciile de spionaj elvețiene. La aceasta se adaugă tendința „către o ordine mondială bipolară, marcată de rivalitatea sistemică dintre Statele Unite și China”. Ca urmare, „activitățile de spionaj străin, în principal rusești și chinezești, continuă să reprezinte o amenințare ridicată pentru Elveția”.

Nu în ultimul rând din cauza rolului său de stat gazdă a numeroase organizații internaționale, „Elveția este una dintre țările din Europa în care se află cel mai mare număr de membri ai serviciilor de informații rusești sub acoperire diplomatică”. Această abundență de spioni explică de ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei este „în prezent punctul central în mediul politic și de securitate al Elveției”, potrivit serviciilor secrete elvețiene, care au doar 450 de angajați. Sediul european al ONU se află la Geneva, la fel ca și sediile unui mare număr de agenții ONU.

„Amenințare”

Este, de asemenea, locul unde sute de diplomați se adună în mod regulat pentru a participa la diferitele reuniuni anuale ale acestor organisme, de la Consiliul pentru Drepturile Omului, care are loc în prezent, la Adunarea Mondială a Sănătății și Conferința Internațională a Muncii. Tot atâtea oportunități pentru un spion de a stabili contacte și de a aduna informații într-un oraș în care se întâlnesc mulți finanțiști, lideri de afaceri și politicieni.

Mandatul Elveției în Consiliul de Securitate al ONU (din ianuarie 2023 și pentru prima dată în istoria sa) „accentuează amenințarea de spionaj pentru elvețienii” care lucrează la dosarele Consiliului de Securitate. Prin forța lucrurilor, ei devin ținte pentru spioni. Războiul din Ucraina obligă de asemenea SRC să se intereseze de regiuni pe care nu le avea în vedere până acum, pentru a împiedica Rusia să ocolească legile care interzic exportul de arme, bazându-se pe companii cu sediul în Uniunea Economică Eurasiatică, precum și în Turcia și India, mai notează SRC.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *