Social

Războiul din Ucraina, reflectat în Republica Moldova. CA a aplicat amenzi în mărime de peste 213 mii de lei

Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat șapte posturi de televiziune și două posturi de radio pentru reflectarea dezechilibrată și părtinitoare a războiului din Ucraina. CA a constat încălcarea principiilor bunei credințe, imparțialității, echilibrului de opinii, se arată în comunicatul instituției audiovizuale, care a monitorizat 19 servicii media audiovizuale, transmite Deschide.md.

„NTV Moldova, Primul în Moldova, RTR Moldova, Orhei TV, TV6 nu au asigurat informarea corectă, încălcând principiile bunei credințe, imparțialității, echilibrului de opinii, separării faptelor de opinii. În mod particular, acestea au prezentat într-o lumină extrem de negativă statul ucrainean, respectiv – în lumină pozitivă conducerea rusă, iar o parte din ele au omis din buletinele de știri mersul războiului”, se arată în comunicatul Consiliului Audiovizualului (CA).

Prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) din 16 decembrie 2022, la șase posturi de televiziune le-a fost suspendată licența de emisie pe durat stării de urgență. Este vorba despre posturile „Primul în Moldova”, „RTR Moldova”, „Accent TV”, „NTV Moldova”, „TV6” și „Orhei TV”.

Potrivit dispoziției CSE, decizia a fost luată „în scopul protejării spațiului informațional național și prevenirii riscului de dezinformare prin răspândirea informațiilor false sau a tentativelor de manipulare a opiniei publice, având la bază lista persoanelor fizice și juridice supuse sancțiunilor internaționale și informațiile disponibile privind controlul exercitat de acestea asupra unor furnizori de servicii media, precum și multiplele constatări din rapoartele de monitorizare ale Consiliului Audiovizualului privind încălcările Codului Serviciilor Media Audiovizuale al Republicii Moldova, implicit aplicarea sancțiunilor pentru lipsa unei informării corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina”.

În rezultatul monitorizărilor, CA a aplicat 65 de sancțiuni: 25 amenzi și 40 de avertizări publice, suma totală a amenzilor fiind de 213 000 de lei.

Alte două posturi, Jurnal TV și PRO TV Chișinău, au fost avertizate pentru documentare insuficientă.

Consiliul Audiovizualului a mai inițiat, din oficiu, controlul privind corectitudinea cu care au fost reflectate tema refugiaților, decizia de interzicere a simbolurilor ce ilustrează și justifică agresiunea militară, precum și o serie de alte evenimente de însemnătate social-politică, în contextul războiului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *