RăzboiUcraina

Războiul din Ucraina: Trupele Kievului avansează chiar dacă vremea se înrăutățește

Forțele ucrainene au avansat în vestul regiunii Zaporojie și lângă Bahmut, potrivit ultimului raport, din 9 octombrie, al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Oleksandr Ștupun, purtătorul de cuvânt al Grupului Tavria al armatei ucrainene care luptă pe liniile de front din sud, a raportat că trupele Kievului au câștigat teren la vest de Verbove (la 18 kilometri sud de Orikhiv, în regiunea Zaporojie) și în apropiere de Klișciivka și Andriivka, la sud-vest de Bahmut, transmite Ziare.com.

Corespondenții militari ruși au afirmat că ploile abundente de pe lina frontului limitează operațiunile militare. Vremea rea a afectat vizibilitatea, perturbând atât utilizarea de către forțele ucrainene, cât și de cele rusești a dronelor de recunoaștere.

De asemenea, deplasarea vehiculelor militare este îngreunată din cauza drumurilor noroioase.

ISW a precizat că situația este diferită în sectoarele frontului, dar, în general, condițiile meteo se înrăutățesc.

Illia Ievlaș, purtător de cuvânt al forțelor din estul Ucrainei, a declarat că ploile abundente au limitat activitatea trupelor rusești de aviație și a dronelor inamice în direcția Lioan-Kupiansk.

ISW a raportat anterior că sezonul de iarnă nu va opri contraofensiva ucraineană, deși va prezenta provocări pentru anumite operațiuni.

Lipsa muniției amenință contraofensiva ucraineană

Pe fronturile de luptă ucrainene sunetul tunurilor armatei de la Kiev trăgând în pozițiile rusești este atât de constant încât pare bătăia inimii unui război care se prelungește deja de mai bine de douăzeci de luni. Fără această barieră de foc trupele ucrainene nu ar putea să-și mențină pozițiile și nici să lanseze o contraofensivă pentru recuperarea teritoriilor invadate de Rusia.

Dar NATO rămâne fără rezerve de arme și muniție. În opinia amiralului Rob Bauer, șeful Comitetului Militar al NATO, rezervele organizației, al cărei scop este apărarea statelor membre, se află într-o stare critică. Fundul butoiului este acum vizibil”, a raportat el duminică, în timpul unei dezbateri la Forumul de Securitate de la Varșovia, referindu-se la deficitul din arsenalul european.

Mai mult, în această săptămână, o sursă militară britanică a indicat că „Marea Britanie a rămas fără arme pe care să le poată transfera în siguranță în Ucraina”, după cum a raportat „The Telegraph”. La aceasta trebuie adăugată situaţia politică din Congresul Statelor Unite, unde bugetul provizoriu a exclus pachetul de ajutor militar atât de necesar către Kiev, care, deocamdată, a fost amânat.

Fără proiectilele lor, linia frontului ucrainean s-ar putea prăbuși. În războiul sălbatic de uzură care are loc în Est și Sud, unde au loc cele mai sângeroase bătălii, artileria este principala armă de luptă a ambelor părți. În acest sens, nevoile Ucrainei continuă să crească, și amintesc de iadul bombardamentelor trăite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Sursa: Ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *