Social

„Războiul” dintre partidele politice continuă și în raionul Leova. Artiștii PD-iști contra angajaților PL-iști și PLDM-iști

Semnatarul scrisorii, Valeriu Mercușev, fost consilier raional și membru al Partidului Liberal (PL), scrie că mai mulți lucrători din cadrul Consiliului raional Leova, care sunt și membri ai Partidului Democrat din Moldova (PDM), au plecat la un festival internațional alături de trupa din localitate cu banii pentru transport achitați de consiliu.

Președintele raionului Leova, Efrosinia Grețu care este membru PDM susține că în ultimul moment mai multe persoane au renunțat să meargă în deplasare și direcția responsabilă a permis și altor persoane să se alăture, iar toți care au mers, au achitat banii necesari pentru hotel și hrană.

Membri PDM au mers la festivalul din Bulgaria împreună cu trupa

Pe data de 23-30 iunie 2013, Ansamblul de Dans și Muzică „Pruteanca” din Leova a participat la Festivalul „Primorsko-2013” din Bulgaria. „Deplasarea a fost finanțată de Consiliul raional Leova și parțial de membrii colectivului respectiv. Dar la trupă a mai aderat și un mic grup de artiști-PD-iști. În total din PDM au plecat în deplasare 11 activiști, numai că aceștia au uitat că transportul a fost plătit integral din bani publici”, menționează în scrisoare Mercușev”.

Conform listei nominale a membrilor trupei participante la festival, printre persoane figurează atât președintele raionului Leova, Efrosinia Grețu, fiul ei Iurii Grețu, Vasile și Zinaida Boeșteanu care sunt membri PDM, precum și Sava Maev, care după spusele localnicilor, este șoferul președintelui raionului Leova.

Grețu afirmă că are tot dreptul să meargă cu trupa în deplasări ca fiind reprezentant al raionului. „Drumul a fost achitat de către Direcția cultură, turism, tineret și sport a Consiliului raional din banii rezervați pentru festivaluri internaționale”, relatează președintele raionului.

Mihai Șuruc, șeful Direcției cultură, turism, tineret și sport din cadrul Consiliului raional Leova, spune că deplasarea spre Bulgaria a fost posibilă pentru că fiecare persoană și-a asumat cheltuielile pentru hotel și hrană. „Cei care au mers în deplasare au achitat câte 160 de euro. Noi am trimis la organizatori o scrisoare de garanție în care am confirmat că vor veni 45 de persoane. Înainte de plecare mai multe persoane au renunțat să meargă, de aceea am fost nevoiți să-i luăm pe acei care aveau pașaport românesc și care au putut să-și asume cheltuielile. În această situație nu s-a ținut cont de apartenența politică. Noi doar ne-am dorit să promovăm Ansamblul „Pruteanca” peste hotare”, conchide Șuruc.

„Își bătea joc de mine”

Lilia Lozan, fostă angajată în cadrul aparatului președintelui din orașul Leova și membră a PLDM, se plânge că a fost nevoită să scrie cerere de concediere pentru că ar fi fost presată și intimidată de președintele raionului, Efrosinia Grețu.

Lozan a deținut funcția de consultant în resurse umane în perioada iulie 2011până în decembrie 2012.

„Funcția pe care o dețineam era un impediment pentru ca doamna președintă să-și aducă în cadrul Consiliului raional oamenii pe care-i dorea. Niciodată nu m-a tratat ca pe un specialist. Deseori își bătea joc de mine față de mai mulți colegi. Nu-i plăcea nimic din ceea ce făceam. Dacă scăpam vreo greșeală spunea că este un complot al PLDM împotriva ei. Angajații din PDM erau cei mai buni și față de ei avea o atitudine foarte bună. Mai mult, atunci când erau anunțate angajări pentru a ocupa funcțiile publice se știa din timp cine va câștiga. Faptul că fiul ei lucrează în consiliu nu este de mirare”, mărturisește Lilia Lozan.

Președintele raionului spune că tânăra nu a fost eliberată din funcție și nimeni nu a presat-o niciodată. „Mai erau momente când scăpa unele greșeli și eu o mai atenționam, dar acesta este un proces normal de muncă. Ea a venit singură și a prezentat cererea de concediere pentru că a fost avansată în funcție. Faptul că este membru al PLDM nu a avut nicio importanță. La fel, fiul meu a fost angajat în bază de concurs și nimeni nu s-a implicat în procesul de angajare”, explică Grețu.

Efrosinia Grețu este președinta raionului Leova din 14 iulie 2011. Anterior, ea a ocupat funcția de vicepreședinte al raionului.

Concediat pentru că este pensionar

Valeriu Mercușev s-a plâns că odată ajuns la vârsta de pensionare a fost eliberat din funcție deși, potrivit lui, avea dreptul să-și continue activitatea. Bărbatul menționează că în situații similare au fost și alți angajați.

„În Consiliul raional totul se face după dorința președintelui raionului, Efrosinia Grețu. Ea pune presiune pe angajații care fac parte din alte partide și aceștia sunt nevoiți să plece. Fiecare activitate realizată se face sub egida PDM. Dacă pe timpuri ca să fii ministru era nevoie să fii de peste Nistru, acum dacă-ți dorești o anumită funcție trebuie să fii de la PDM”, susține Valeriu Mercușev.

Președinta raionului Leova, Efrosinia Grețu, spune că în legătură cu eliberarea din funcție a cetățeanului Mercușev s-a acționat conform legii.

Experții spun că referitor la aceste aspecte s-au expus deja şi instanţele naţionale de judecată, inclusiv Curtea Supremă de Justiţie, care au dat câştig de cauză angajatorilor în dauna funcţionarilor publici.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *