RăzboiUcraina

„Războiul va fi decis în această primăvară, vară”. Borrell: „Ucraina trebuie sprijinită militar chiar mai mult decât până acum”

Primăvara şi vara care urmează vor fi decisive în privința rezultatului războiului din Ucraina, declară şeful diplomaţiei europene, Joseph Borrell, care spune că Ucraina trebuie sprijinită militar chiar mai mult decât până acum: „Pentru a obţine pacea, trebuie să câştigi războiul”.

Miercuri, 15 februarie, șeful diplomaţiei europene a declarat în Parlamentul European (PE), reunit în sesiune plenară la Strasbourg că „primăvara şi vara care urmează vor fi decisive”.

„Nu îi înţeleg pe cei care spun că, pentru a negocia, trebuie să nu mai oferim asistenţă militară Ucrainei”

„Nu-mi place deloc războiul. Prefer pacea, ca aproape toată lumea. Nu are rost să reiterez asta. Dar trebuie să discutăm cum să obţinem pacea. Pentru asta, trebuie să continuăm să sprijinim militar Ucraina, chiar mai mult decât până acum.

Pentru a obţine pacea, trebuie să câştigi războiul” a pledat Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, citat de Agerpres.

De asemenea, el a mai adăugat din nou că asistenţa militară nu este în contradicţie cu eforturile de a căuta pacea diplomatic, cele două putând merge în paralel:

„Nu îi înţeleg pe cei care spun că, pentru a negocia, trebuie să nu mai oferim asistenţă militară Ucrainei. Dimpotrivă, ambele trebuie făcute împreună. Asta se bazează pe realism, pe realitatea din teren”.

„Trebuie să îi convingem pe europeni că nu putem lăsa steagul jos”

Josep Borrell a anunţat că va cere secretarului general al ONU să înceapă un proces de mediere:

„Trebuie să îi convingem pe europeni că nu putem lăsa steagul jos, că războiul vine cu un cost, dar trebuie să plătim un preţ pentru libertate, şi acest preţ este mic comparativ cu preţul plătit de alţii. Putin nu poate câştiga acest război. Ucraina trebuie să îl câştige (…) Vrem ca Ucraina să câştige războiul şi să îşi găsească locul în Europa”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *