Cultură

Reabilitarea patrimoniului cultural – subiectul conferinţei din Muntenegru

În acest sens, menţionăm că reuniunea ministerială din Muntenegru se înscrie în seria conferinţelor ministeriale dedicate patrimoniului cultural în regiunea Europei de Sud-Est, iniţiate în urmă cu şase ani, la Mostar, organizată cu suportul Guvernului Italiei în cooperare cu oficiul UNESCO de la Veneţia. Ulterior au avut loc conferinţe similare la Veneţia (Italia, 2005), Ohrid (Macedonia, 2006), Zadar (Croaţia, 2007) şi Bucureşti (România, 2008).

Cea de-a V-a Conferinţă a reprezentat un punct de cotitură în continuarea acestui cadru de cooperare, bazat pe voinţa comună a statelor de a dezvolta o abordare regională strategică pentru protecţia şi promovarea patrimoniului cultural al regiunii Sud-Est Europene, precum şi promovării multiplelor programe multilaterale legate de salvgardarea patrimoniului cultural, menţionează serviciul de presă al Ministerului Culturii.

La conferinţă au participat miniştrii Culturii din Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Macedonia, R. Moldova, România, Serbia, Italia (în calitate de susţinător şi finanţator al iniţiativei), de asemenea, reprezentanţi ai UNESCO, ai Consiliului Europei etc.

În cadrul conferinţei a fost discutată importanţa procesului de reabilitare a patrimoniului cultural ca factor de dezvoltare economică şi socială a comunităţilor. În final, participanţii au adoptat Declaraţia de la Cetinje care reprezintă un factor cheie în conservarea patrimoniului cultural din regiune.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *