Externe

Reacția Beijingului, după declarațiile ambasadorului chinez la Paris: „China respectă statutul suveran al republicilor” născute după dizolvarea URSS

Ministerul chinez de Externe a precizat luni, 24 aprilie, că China respectă statutul suveran al tuturor țărilor care au făcut parte din fosta URSS, iar poziția Beijingului cu privire la Crimeea nu s-a schimbat. Astfel de reacție vine după ce ambasadorul chinez la Paris, Lu Shai, a pus la îndoială în mod public suveranitatea țărilor post-sovieticescrie The Guardian.

De asemenea, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a declarat că „China respectă statutul suveran al republicilor” născute după dizolvarea Uniunii Sovietice, potrivit Le Figaro.

„După prăbușirea Uniunii Sovietice, China a fost una dintre primele țări care a stabilit relații diplomatice cu țările în cauză”, a declarat ea. „De la stabilirea relațiilor diplomatice, China a aderat întotdeauna la principiul respectului reciproc și al egalității pentru a dezvolta relații bilaterale de prietenie și cooperare”, a mai adăugat purtătoarea de cuvânt.

Menționăm că vineri, ambasadorul chinez în Franța, Lu Shaye a declarat într-un interviu difuzat la televiziunea franceză că, din punct de vedere istoric, Crimeea a făcut parte din Rusia și a fost oferită Ucrainei de fostul lider sovietic Nikita Hruşciov.

„Aceste țări din fosta URSS nu au un statut real în dreptul internațional, deoarece nu există niciun acord internațional care să materializeze statutul lor suveran”, a declarat Shaye.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *