Politică

Reacția Chișinăului la declarațiile președintelui în exercițiu al OSCE, privind legea ”separatismului”: Să facem abstracție de interpretările eronate

Republica Moldova are dreptul să-și consolideze cadrul normativ în materie de securitate națională și de protejare a inviolabilității teritoriale în contextul actual, al unei arhitecturi fragile de securitate regională și a tacticilor de război hibrid, a declarat Biroul Politici de Reintegrare pentru Deschide.MD, ca reacție la afirmațiile de marți, 14 februarie, ale președintelui în exercițiu al OSCE, ministrul de Externe al Macedoniei de Nord, Bujar Osmani. 

Acesta a declarat la Tiraspol că legea cu privire la ”separatism”, votată recent de Parlamentul de la Chișinău în lectură finală, nu ar trebui să intre în vigoare.

Potrivit BPR, declarațiile lui Osmane reprezintă ”interpretări eronate”.

„În vederea protejării securității statului, suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, precum și a minimizării riscurilor și vulnerabilităților înfruntate în acest sens, cadrul normativ național poate fi amendat corespunzător, așa cum au făcut-o mai multe state ce se confruntă cu provocări similare. Amendamentele și completările efectuate la legislația penală nu au absolut nicio legătură cu procesul de negocieri și e necesar să facem abstracție de declarațiile rupte din context sau de interpretările eronate, intenționat pompate în spațiul mediatic controlat de Tiraspol” a declarat BPR.

Marți, în cadrul întâlnirii lui Osmani cu vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, partea moldovenească a informat delegația OSCE că amendamentele operate în Codul Penal al R. Moldova privind reglementarea fenomenului de separatism nu au nicio conexiune cu procesul de negocieri care va continua, fiind reamintit că asemenea infracțiuni sunt incriminate în legislația multor state din Europa ca măsuri de protecție și de prevenire a prejudicierii securității statului, integrității teritoriale și a suveranității acestora.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *