Actualitate

Reacția PLDM și PD la acuzațiile privind milioanele nedeclarate

Potrivit raportului prezentat la 18 decembrie de Asociația Promo-Lex, au fost omise cheltuieli în volum de cel puțin 15 milioane de lei, încălcând astfel legislația. 

Cele mai mari cheltuieli nedeclarate le-ar fi avut PDM şi PLDM, care neagă acuzaţiile, iar Comisia Electorală Centrală vorbeşte despre necesitatea modificării cadrului legal în acest sens.

Concurenţii electorali au raportat cheltuieli de aproape 117 milioane de lei în campania electorală, dar Asociaţia Promo-Lex, care a monitorizat alegerile din 30 noiembrie susţine că pe lângă aceşti bani, ar fi fost cheltuite încă, cel puţin, 15 milioane de lei. Cea mai mare sumă, de aproape 9,6 milioane de lei, ar fi fost omisă de Partidul Democrat, urmat de Partidul Liberal Democrat – cu aproape 3 milioane de lei. De asemenea, potrivit Promo-Lex, PCRM n-ar fi declarat 700 de mii de lei, PL – aproape jumătate de milion, PSRM – peste 400 de mii. Potrivit Promo-Lex, PD şi PLDM ar fi riscat excluderea din campania electorală pentru sumele prea mari nedeclarate.

”Aceşti doi concurenţi electorali PDM şi PLDM au depăşit cota de 5% permisă de CEC pentru nedeclarrea cheltuielilor de campanie. Pentru această încălcare este prevăzut că un concurent electoral poate fi exclus din campania electorală”, a declarat reprezentantul organizaţiei, Cornelia Călin.

Cele mai mari cheltuieli nedeclarate ar fi fost efectuate pentru organizarea concertelor, retribuirea muncii, comunicaţii, sedii, şi altele. Solictaţi de Radio Chişinău, reprezentanţii PLDM şi PD au negat aceste acuzaţii spunând că formaţiunile lor au prezentat la Comisia Electorală Centrală toate cheltuielile de campanie.

”Noi respingem categoric aceste învoinuiri absolut neîntemeiate şi nefondate. Dacă au probe să vină în organele abilitate dar nu în conferinţe de presă. Altfel noi am putea cataloga aceste învinuri drept politice, care au menirea să denigreze Partidul Democrat”, a declarat vicepreşedintele PD, Sergiu Sârbu.

O reacţie similară a avut şi managerul campaniei electorale a PLDM, Ştefan Creangă. ”Sunt acuzaţii foarte grave, dar PLDM a reflectat fiecare leu. Eu nu cred ceea ce au reflectat dumnealor, pentru că dacă sunt anumite probe trebuie să fie prezentate” a declarat Ștefan Creangă.

Preşedintele Comisiei Electorale Centrale Iurie Ciocan a făcut trimitere la faptul că alegerile parlamentare au fost validate deja de Curtea Constituţională, dar, în acelaşi timp a arătat că pentru a putea fi prevenite astfel de încălcări este necesară amendarea legislaţiei.

”Alegerile au fost confirmate drept legale şi aprobate mandatele de deputat. Orice altă discuţie pot purta caracter doar pentru viitor. Principala reglementare este proeictul de lege privind finanţarea partidelor ăpolitice pe care l-am înaintat îăncă în 2013”, a menționat Iurie Ciocan.

Asociaţia Promo-Lex recomandă cercetarea mai minuţioasă a rapoartelor financiare ale concurenţilor electorali şi sancţionarea concurenţilor care comit încălcări.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *