Politică

Reacția politicienilor moldoveni la decretul lui Dodon de a-i retrage cetățenia lui Băsescu

Toți însă – atât adversarii politici, cât aliații – califică acest gest ca unul pripit și care l-ar putea lipsi de credibilitate în anunțata sa luptă cu „regimul oligarhic”, pentru că în acest fel profită de funcția de președinte al Republicii Moldova doar pentru a-și face imagine politică.
„Dragi cetățeni, problemele noastre reale nu au nicio importanță pentru Dodon”, scrie, în acest context, liderul PAS, Maia Sandu, pe pagina sa de Facebook.

„Dodon ar putea, ipotetic vorbind, să retragă cetățenia tuturor cetățenilor Republicii Moldova care se declară unioniști”, constată președintele Platformei „Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, cu referire la motivele invocate de președintele Republicii Moldova în decretul său.

La fel, referindu-se la motivația lui Igor Dodon, vicepreședintele PL, primarul de Chișinău Dorin Chirtoacă, îi aduce aminte acestuia câteva dintre scandalurile care au marcat cariera sa politică:
„Poate o parte din aceste motive i-ar fi imputabile lui Dodon însuși: pentru falsificarea Monitorului Oficial al României în anul 2011, pentru salariul luat ilegal de la Institutul Academiei de Științe și returnat forțat înapoi, pentru privatizări de bunuri ale statului prin off-shor-uri, pentru înalta trădare de țară prin acuzele aduse Republici Moldova căa a început războiul de pe Nistru in 1992, pentru recunoașterea anexării Crimeii de către Rusia și periclitarea relațiilor cu Ucraina, etc.”, menționează Chirtoacă pe Facebook.

Iar fostul, deja, vicepreședinte al PL, Anatol Șalaru, îi recomandă lui Igor Dodon ca, odată cu retragerea cetățeniei, să returneze României, din banii proprii, ajutorul pe care Traian Băsescu l-a oferit Republicii Moldova pentru construcția caselor din satele afectate in 2010 de inundații.

Vlad Cubreacov, fost deputat și vicepreședinte al PPCD, constată că Igor Dodon nu a anulat decretul președintelui Nicolae Timofti de acordare a cetățeniei Republicii Moldova lui Traian Băsescu, pe când atunci când cetățenia nu este dobândită prin naștere, ci acordată prin decret prezidențial, anularea decretului de acordare a cetățeniei este obligatorie. Drept urmare, „Dodon va pierde procesul cu Băsescu”, face el concluzia.

Ana Guțu, liderul Partidului Unionist Dreapta, a avut la fel o reacție la decretul președintelui 

Sursa: radiochisinau.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *