Politică

REALITATEA VĂZUTĂ ȘI DE EUROPENI: RM este o poartă spre UE pentru migranţii ilegali, o piaţă pentru maşini furate şi o sursă de ţigări de contrabandă

Studiul Frontex arată că cele mai multe ţigări de contrabandă sunt comercializate în statele UE care au frontieră cu Moldova, Ucraina, Belarus, Rusia. Este vorba, în special de România, Lituania şi Polonia. Totodată, cea mai mare parte a mărfii ilicite este vândută aici şi nu este exportată mai departe în spaţiul comunitar.

Datele statistice mai arată că cele mai multe incidente legate de traficul de ţigări au fost depistate la graniţa dintre Polonia şi Belarus, urmată de cea dintre Polonia şi Ucraina, iar pe locul trei este cea dintre România şi Republica Moldova.

Situaţia nu este mai bună nici în ceea ce priveşte maşinile furate. Potrivit raportului, în ultimii doi ani, a crescut numărul cazurilor de import în Moldova a automobilelor cu documente false, foarte multe fiind din Lituania şi care au ajuns în ţara noastră prin Rusia şi Ucraina. În acelaşi timp, Moldova este şi o zonă de tranzit pentru maşinile furate în UE şi comercializate în Federaţia Rusă.

Datele mai arată că numărul migranţilor ilegali care au trecut frontiera dintre România şi Moldova în 2012 a fost cu 228 la sută mai mare decât cel din 2011. Graniţa noastră este poarta spre UE pentru multe persoane din Bangladesh şi Afganistan.

Totodată, specialiştii Frontex progonozează că şomajul din Uniunea Europeană va contribui la creşterea numărului moldovenilor care vor reveni acasă, dar şi riscul falsificării permiselor de şedere şi a contractelor de muncă pentru a rămâne în spaţiul comunitar.

Frontex este Agenţia Europeană pentru Gestionarea Cooperarii Operaţionale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene şi a fost fondată în 2005.
 
Sursa: publika.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *