Externe

Recep Erdogan cere recunoașterea internațională a Republicii Turce a Ciprului de Nord

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a efectuat luni, 12 iunie, în nordul Ciprului, prima sa vizită de după realegerea sa. În conferinţa de presă susţinută alături de preşedintele Republicii Turce a Ciprului de Nord, nerecunoscută pe plan internaţional, Erdogan a declarat că ”dacă se pune problema să ne întoarcem la masa negocierilor, drumul în acest sens va trece prin recunoaşterea Republicii Turce a Ciprului de Nord”.

Prin urmare, pentru Turcia, recunoaşterea egalităţii suverane şi a unui regim egal pentru ciprioţii turci reprezintă o condiţie sine qua non, a declarat Erdogan, spunând nu se vor mai pierde alţi 50 de ani în negocieri pe baza poziţiilor maximale ale ciprioţilor greci. La rândul său, Ersin Tatar, preşedintele turco-cipriot, a reiterat viziunea sa referitoare la o soluţie bazată pe colaborarea dintre două state în Cipru (spre deosebire de viziunea ciprioţilor greci care doresc unificarea insulei într-un singur stat format din două comunităţi n.trad.), iar dacă vor fi confirmate drepturile suverane ale turco-ciprioţilor ce izvorăsc din acordurile din anul 1960 – după cum a spus el – pot fi începute negocierile oficiale.

Preşedintele turc şi cel turco-cipriot au făcut aceste declaraţii în partea ocupată a Nicosiei după ce anterior au avut două ore de întâlniri, mai întâi între patru ochi, iar apoi cu delegaţiile extinse.

Erdogan a anunţat realizarea mai multor lucrări, inclusiv reconstrucţia a 1900 de locuinţe sociale în nordul Ciprului, dar a subliniat că prioritatea este transportul de energie electrică din Turcia către nerecunoscuta republică a Ciprului de Nord pentru a se rezolva astfel problema alimentării cu curent electric.

În legătură cu situaţia din estul Mediteranei, Erdogan a spus că Turcia va continua să apere drepturile suverane ale turco-ciprioţilor, iar la întrebarea legată de relaţiile dintre Grecia şi Turcia, Erdogan a spus că dorinţa lui este ca Marea Egee să se transforme într-o mare a păcii.

Erdogan a ţinut să sublinieze că a respectat tradiţia de a efectua prima vizită în afara Turciei de după alegeri în Ciprul de Nord.  De acolo preşedintele turc a plecat spre Azerbaidjan.

Sursa: Stiripesurse.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *