Lumea

Rechini drogați cu cocaina aruncată de traficanți în largul coastelor Floridei

Distribuie Comportamentul aberant observat la unii rechini în largul coastelor Floridei ar putea fi rezultatul ingerării de către aceştia a pachetelor cu cocaină aruncate peste bord de traficanţii de ocazie.

Acesta ar putea fi scenariul următorului film apocaliptic cu tematică marină: oamenii de ştiinţă cred că rechinii înfometaţi s-ar putea înfrupta din pachetele cu droguri pe care le găsesc aruncate în largul coastelor Floridei.

Discovery a realizat un documentar care examinează dacă prădătorii oceanului se „înfruptă” într-adevăr din drogurile pe care le găsesc plutind pe apă, după ce sunt aruncate peste bord de traficanţii de ocazie. Cercetătorii marini care au realizat emisiunea spun că scopul documentarului merge dincolo de divertisment.

„«Rechini pe cocaină» este un titlu atrăgător pentru a pune în lumină o problemă reală, şi anume că tot ceea ce folosim, tot ceea ce fabricăm, tot ceea ce introducem în corpul nostru, ajunge în fluxurile noastre de ape reziduale şi în corpurile de apă naturale, iar aceste vieţuitoare acvatice de care depindem pentru a supravieţui sunt apoi expuse la asta”, a declarat dr. Tracy Fanara, inginer de mediu din Florida şi membru principal al echipei de cercetare.

„Am văzut studii cu produse stupefiante, cocaină, metamfetamine, ketamină, toate acestea, în care peştii sunt afectaţi de droguri. Dacă aceste pachete cu cocaină sunt o sursă punctuală de poluare, este foarte plauzibil ca rechinii să fie afectaţi de această substanţă chimică”, a continuat cercetătoarea.

Cocaina este atât de solubilă, încât oricare dintre aceste pachete se deschide doar puţin, integritatea structurală este distrusă şi drogul se dizolvă în apă”, a explicat Tracy Fanara.

Comportamente bizare

În cercetările lor, efectuate pe parcursul a şase zile pe mare în Florida Keys, lanţul de insule sensibile din punct de vedere ecologic din sudul statului, Fanara şi biologul marin britanic Tom Hird au observat rechini care prezentau comportamente bizare.

Un rechin ciocan, o specie care de obicei înoată departe de oameni, a venit direct spre scafandri, mişcându-se neregulat. De asemenea, au observat un rechin de nisip care înota în cercuri în timp ce se concentra asupra unui obiect imaginar.

Cercetătorii au efectuat şi experimente, inclusiv aruncând falşi baloţi în apă, din care mulţi dintre rechini au muşcat, şi încărcând bile de momeală cu praf de peşte foarte concentrat pentru a simula cocaina.

Sursa Libertatea


Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *