Economie

Record: Aurul devine mai scump decât platina!

Pieţele de acţiuni au pierdut peste 10% în primele trei zile ale acestei săptămâni, în vreme ce aurul a urcat cu 5,3%, o uncie din metalul preţios fiind tranzacţionată astăzi la preţul de 1.788 dolari.

Potrivit analiştilor companiei de britanice de investiţii Bespoke Investment Group, raportul dintre preţul platinei şi cel al aurului a scăzut rar sub 1, ultima dată când acest lucru a avut a fost în decembrie 2008, după izbucnirea celei mai recente crize financiare.

Între anii 1986 şi 1998, raportul a fost unul scăzut şi chiar a coborât până la un minim absolut de 0,94 la un moment dat. Apoi, începând cu anul 1998 şi până în 2008, platina s-a tranzacţionat adesea la un preţ de două ori mai mare decât cel al aurului.

Dupa minimul de la sfârşitul lui 2008, platina a depăşit aurul până la mijlocul actualei pieţe bull (trendul de creştere a bursei – n.red.), după acest moment raportul începând din nou să se reducă.

Rămâne însă de văzut dacă mişcarea de la mijlocul acestei săptămâni va marca un nou punct de cotitură pentru pieţele financiare, aşa cum s-a întâmplat şi în anii anteriori.

Sursa: wall-street.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *