Actualitate

RECORD! Inflația anuală în Republica Moldova a trecut de 33% în luna iulie

Inflația în Republica Moldova a ajuns la 33, 55%, se întâmplă după ce prețurile medii de consum în luna iunie au crescut cu 1,39% față de luna iunie a acestui an, informeaza Biroul Național de Statistică. Ulterior, s-au înregistrat majorări atât la produsele alimentare cu 0,18%, la mărfurile nealimentare cu peste 1%, dar și la serviciile prestate populației cu peste 3 la sută. 

Astfel, potrivit Biroului Național de Statistică, din produsele alimentare cel mai mult a crescut prețul la ouăle de găină cu peste 17%, pentru zahăr cu peste 5 puncte procentuale, dar și pentru pâine din făină de grâu, lapte și produse lactate cu peste 1%. 

De asemenea, din produsele nealimenatre o majoare semnificativă a prețurilor s-a înregistrat pentru materialele de construcție, care au crescut cu 3,1%, pe când combustibilii și carburanții au înregistrat o reducere a prețurilor cu 0,1%.

Totodată, și creșteri mari s-au înregistrat în această lună la serviciile prestate populației, serviciile comunale cu peste 3 la sută și serviciile transportului de pasageri cu peste 20 la sută. 

Astfel, în comparație cu luna iulie a anului trecut, prețurile la produsele alimentare s-au majorat cu peste 36%, la mărfuri nealimentare cu peste 24%, iar pentru servicii prestate populației cu peste 43 la sută. 

În luna iunie, rata anulă a inflației a fost de peste 31%. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *