ActualitateEconomie

RECORD! Republica Moldova va plăti în aprilie 1.193 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz

Prețul de achiziție al gazelor naturale în aprilie, ținând cont de puterea calorică a acestuia, se va ridica la 1.193 de dolari pentru mia de metri cubi. Anunțul a fost făcut cu puțin timp în urmă de către șeful SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, scrie Realitatea.md.

Despre faptul că prețul de achiziție a gazului ne va „bate” foarte tare la buzunar a anunțat tot Vadim Ceban la sfârșitul lunii martie.

De menționat că, începând cu luna aprilie se modifică formula de calcul – 70% este prețul SPOT și 30% cotațiile la petrol.

Molodvagaz a anunțat că prețul de achiziție calculat preventiv al gazelor naturale, furnizate de SAP „Gazprom” către SA „Moldovagaz” în luna martie 2022, a fost de 547,26 dolari SUA pentru mia de metri cubi cu 16 dolari mai puțin față de prețul din februarie.

În data de 28 ianuarie, ANRE a aprobat tarifele la gazele naturale livrate populației. Reglementatorul a majorat tarifele cu 37%, la 15,18 lei metrul cub pentru populație.

Chișinăul a trecut în luna octombrie a anului 2021 printr-o criză a gazelor când a expirat contractul de livrare cu Gazprom și a fost redusă cantitatea de gaze cu 35%. În rezultat, autoritățile moldovene au cumpărat gaz de la mai multe companii străine. Concernul rus insista pe prețurile de piață, care în prezent sunt de circa 1000 USD pentru mia de metri cubi. Însă în rezultatul intervenției oficialilor occidentali, Moscova a ajuns la un compromis cu Chișinăul, la un preț de 450 USD pentru mia de metri cubi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *