Internațional

Redactorul-șef al Sputnik Lituania a fost reținut: Este acuzat de spionaj în favoarea Rusiei și încălcarea sancțiunilor

Marat Kasem, redactor-șef al publicației pro-Kremlin Sputnik Lituania, a fost reținut în Letonia, a anunțat agenția rusă de presă RIA Novosti, citată de site-ul Meduza și G4media.

Potrivit canalului Telegram Sputnik Near Abroad, Kasem este suspectat de încălcarea sancțiunilor economice ale Uniunii Europene împotriva Rusiei și de spionaj. În 5 decembrie, un tribunal din Riga a decis reținerea sa.

Directorul general al grupului media Russia Today (care include Sputnik și RIA Novosti), Dmitri Kiselev, a declarat că Marat Kasem este cetățean al Letoniei. Acesta el locuiește și lucrează la Moscova de mai mulți ani, dar în 30 decembrie a venit în Letonia din motive familiale. „Aceasta este o persecuție politică clară, absolut ilegală, absurdă și nemotivată”, a acuzat Kiselev pentru RIA Novosti.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, în urmă cu șase luni, Kasem s-a plâns că autoritățile baltice îl persecută pentru activitățile sale profesionale.

„Acum el este arestat. Aceasta este răzbunarea regimurilor dictatoriale pentru libertatea sa, pentru adevărul său, pentru aderența sa la principii”, a scris Zaharova pe canalul său Telegram.

În luna mai 2019, Marat Kasem a fost reținut pe aeroportul din Vilnius și i s-a interzis intrarea în Lituania timp de cinci ani. În luna iulie a aceluiași an, autoritățile lituaniene au decis să blocheze Sputnik Lituania, invocând încălcarea drepturilor de autor.

Anterior, în Letonia, resursele legate de Sputnik au fost blocate, iar angajații agenției au fost reținuți. De asemenea, reprezentanții Sputnik s-au plâns de presiuni din partea autorităților estoniene.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Ar trebui de aplicat asa ceva si impotriva redactiei stiri.md care au legaturi cu Sputnik, si mai mult decit atit mai si promoveaza politica rusa, credetima ca sunt tradatori ai patriei si agenti ai FSBului……

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *