Externe

Referendum britanic: Mii de cetăețni europeni invitați la vot dintr-o eroare

Comisia, un organism independent înființat de parlament pentru a supraveghea finanțarea campaniilor și desfășurarea votului, a informat că a identificat până în prezent 3.462 alegători care au primit documentele pentru vot, în special prin corespondență, în timp ce nu beneficiază de acest drept. Aceasta a precizat că niciunul din voturile respective nu va fi luat în calcul și că greșeala a fost cauzată de un program utilizat de unele autorități locale din Anglia și Țara Galilor.

Alte șase autorități locale sunt așteptate să transmită concluziile lor, ceea ce înseamnă că numărul total al alegătorilor implicați ar putea fi mult mai mare, a precizat comisia.

"Furnizorul programului a rezolvat problema, prin urmare, dacă vreun vot prin corespondență a fost trimis de acești alegători, va fi anulat", a subliniat organismul.

"Niciunul dintre acești alegători nu va apărea ca având drept de vot pe listele electorale care vor fi utilizate în secțiile de votare", a adăugat acesta.

Pot vota cetățenii britanici, irlandezi și ai Commonwealthului, în vârstă de peste 18 ani și cu domiciliul în Regatul Unit sau în Gibraltar.

Cetățenii irlandezi, ciprioți și maltezi sunt astfel singurii cetățeni nebritanici din Uniunea Europeană având dreptul de a se pronunța asupra viitorului Regatului Unit în cadrul UE.

De asemenea, pot vota britanicii care trăiesc în străinătate, dar au locuit în Marea Britanie în ultimii 15 ani.

Sursa: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *