Actualitate

Referendum și pentru coborârea pragului electoral?

Referendumul constituţional este pentru simplificarea alegerii preşedintelui ţării, şi anume pentru scăderea pragului de vot, a precizat, după şedinţa de duminică a Parlamentului, liderul fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ, transmite Info-Prim Neo. 

„Am făcut o analiză profundă a experienţei mai multor state cu regimuri parlamentare autentice din Europa. Am constatat că niciuna din aceste ţări nu are legislaţie care să blocheze procesul. În fiecare stat este prevăzută alegerea preşedintelui în câteva trepte. La început se propune un anumit număr de voturi, iar în cazul în care acest număr nu este atins, sau se instituie un colegiu elector, sau se numeşte un număr de voturi mai mic, inclusiv, în anumite situaţii, până la majoritatea deputaţilor care au participat la votare”, a spus Valeriu Streleţ.

Potrivit lui, experţii constituţionali vor ajunge la o formulă optimă pentru Republica Moldova, care, pe de o parte, să acorde reprezentativitate şi legitimitate preşedintelui ales, iar pe de altă parte, să nu mai admită blocajele de până în prezent.

„Vom merge din localitate în localitate şi vom explica de ce este nevoie să ne debarasăm de moştenirea constituţională pe care am primit-o în 2000”, a declarat Valeriu Streleţ.

Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, a spus că reforma constituţională nu se va baza pe interese politice, ci pe materie juridică. „La bază se vor lua sistemele existente. Important este să venim cu un mecanism care ar asigura definitiv alegerea şefului statului”, a spus Marian Lupu.

Potrivit liderului democrat, în campania pentru referendum cel mai important este ca alianţa să fie împreună. „Soluţia pe care o propunem are şanse de izbândă doar în condiţiile când alianţa de guvernare se manifestă ca un tot întreg, ca o forţă consolidată, ceea ce presupune că toate partidele din alianţă trag nişte concluzii şi însuşesc lecţiile din trecut. Am ajuns la concluzia că, odată ce suntem o alianţă, trebuie să ne manifestăm ca atare”, a spus Marian Lupu.

Referendumul constituţional pentru simplificarea procedurii de alegere a şefului statului va avea loc în aprilie.  

Sursa: Agenția Info-prim Neo

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *