Politică

Referendumul președintelui Igor Dodon, estimat la 75 milioane de lei de către CEC

Hotărârea adoptată de CEC marți urmează să fie înaintată parlamentului și guvernului Republicii Moldova în vederea asigurării mijloacelor financiare necesare organizării referendumului republican, convocat de către Igor Dodon în data de 24 septembrie.

Igor Dodon a semnat la 28 martie un decret cu privire la organizarea unui referendum consultativ la data respectivă. Cetățenii Republicii Moldova sunt invitați să răspundă la patru întrebări: 1) abrogarea legii prin care miliardul dispărut din sistemul bancar este transformat în datorie a cetățenilor; 2) învestirea președintelui cu atribuții sporite pentru dizolvarea parlamentului; 3) reducerea numărului deputaților de la 101 la 71; 4) înlocuirea "Istoriei românilor" cu "Istoria Moldovei" în școli.

Dacă electoratul va răspunde cu "da" la a doua întrebare, atunci vor urma alegeri anticipate, a declarat recent președintele Igor Dodon, care a ținut să avertizeze guvernul și parlamentul că nu pot bloca organizarea referendumului în mod legal.

Partidul Liberal, componentă a coaliției de guvernare, consideră că decretul președintelui Dodon privind organizarea unui referendum național este unul neconstituțional și l-au contestat la Curtea Constituțională.

Potrivit Codului Electoral moldovean, plebiscitele sunt organizate din banii statului, dar nu este clar ce se întâmplă dacă bani nu sunt, scrie presa de peste Prut. "Noi nu avem mijloace pentru așa ceva în buget. Acești bani nu au fost prevăzuți în bugetul pentru 2017, respectiv nu avem posibilitatea să organizăm referendumul anul acesta", afirmase recent Octavian Armașu, ministrul moldovean al Finanțelor.

Sursa: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *