Externe

Referendumul privind rămânerea Marii Britanii în UE ar putea avea loc în câteva luni

‘S-ar putea să mai avem doar câteva luni până la organizarea referendumului, dacă vom încheia acest acord, dacă el va fi acceptat, atunci vom decide data referendumului’, a spus șeful executivului de la Londra.

Pentru a avansa în negocierile cerute de Marea Britanie privind reformarea Uniunii Europene, în perspectiva referendumului la care britanici vor decide dacă mai vor să rămână în blocul comunitar, Donald Tusk a propus instituirea pentru orice stat membru a dreptului de a suspenda timp de patru ani ajutoarele sociale pentru imigranții comunitari nou-veniți, dar numai în cazul unui aflux migrator semnificativ, precum și să se ‘respecte drepturile și competențele’ țarilor care nu fac parte din zona euro.

Cameron a menționat de asemenea că, dacă cele 28 de state ale blocului comunitar vor fi favorabile acestor propuneri, atunci el va cere electoratului britanic să voteze pentru rămânerea în UE.

La rândul său, un purtător de cuvânt al executivului de la Londra a declarat că ‘acest text, dacă va fi acceptat de toate statele membre, reprezintă în sine o decizie de drept internațional care este obligatorie din punct de vedere juridic și ireversibilă. (…) Propunerile în domeniul imigrației și ajutoarelor sociale ne vor ajuta să avem un control mai bun asupra imigrației din UE’, a indicat responsabilul britanic.

David Cameron și-a formulat în luna noiembrie principalele patru solicitări de a căror realizare a condiționat atunci decizia sa de a cere britanicilor să voteze pentru rămânerea în UE.

Pe lângă suprimarea ajutoarelor sociale timp de patru ani pentru imigranții nou-veniți din alte state ale UE, el a cerut renunțarea la principiul adoptării monedei euro de către toate statele blocului comunitar, pe plan economic să se pună accentul în special pe sporirea competitivității UE și să se renunțe la abordarea federalistă de adâncire continuă a integrării europene, premierul Cameron dorind o consolidare a statelor naționale și repatrierea către acestea a unor atribuții transferate instituțiilor europene.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *