Actualitate

Reforma în sistemul de drept se desfăşoară rapid, asigură ministrul Justiţiei şi procurorul general

Potrivit lui Efrim, deja se simte o ameliorare în sistemul judecătoresc, iar, după implementarea întregului pachet de legi anticorupţie, rezultatele vor fi evidente. Ministrul justiţiei a precizat că în premieră pentru Republica Moldova sunt cercetaţi pentru diferite acte de corupţie sau hotărâri ilegale 5 judecători şi 4 procurori, fapt care cu câţiva ani în urmă era greu de imaginat. Potrivit lui, anul 1995 până în prezent nici un judecător sau procuror nu a fost diferit justiţiei. Totodată, în ultimii patru ani au plecat din sistem aproape o sută de magistraţi.

O problemă stringentă pentru sistemul judecătoresc, potrivit lui Efrim, este pregătirea profesională insuficientă, iar această problemă urmează a fi soluţionată cu ajutorul comisiei de evaluare a magistraţilor. Astfel, un judecător din Chişinău a fost demis după ce n-a fost calificat de comisia de evaluare.

Atât ministrul justiţiei, cât şi procurorul general au afirmat că principala sarcină pentru anul curent în reformarea justiţiei este reforma procuraturii. Corneliu Gurin a precizat că în acest proces principalul accent se pune pe descentralizarea procuraturii. „Vor fi mai puţini şefi în procuratură, mai puţini procurori ierarhic superiori, pentru a acorda mai multă independenţă şi responsabilitate procurorilor care se ocupă nemijlocit de investigarea crimelor”, a spus Gurin.

Ministrul justiţiei a mai spus că după majorarea salariilor magistraţilor va urma şi majorarea salariilor pentru procurori.

Menționăm că, reformarea sistemului de drept în Republica Moldova urmează a fi finalizată în 2016.

sursa: publika.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *