Eveniment

Reforma Procuraturii, discutată în sesiunea Comisiei de la Veneţia

Oficialii moldoveni efectuează vizita la invitaţia Secretarului Executiv al Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept, Thomas Markert. Invitaţia este prilejuită de examinarea şi adoptarea Avizului (Opiniei comune) a Comisiei de la Veneţia şi Oficiului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului asupra proiectului noii Legi cu privire la Procuratură.

Promovarea schimbărilor legislative ample este a doua etapă în promovarea reformei Procuraturii Republicii Moldova, proces desfăşurat conform Strategiei de Reformare a Sectorului Justiţiei şi în corespundere cu recomandările internaţionale în domeniu. Printre scopurile de bază ce urmează a fi realizate prin implementarea noilor reglementări legislative şi instituţionale cu privire la Procuratură sunt sporirea independenţei şi responsabilităţii procurorilor, asigurarea principiilor legalităţii şi respectării drepturilor omului la toate etapele urmăririi penale şi a calităţii activităţilor organelor de drept implicate în urmărirea penală şi procesul judiciar-penal. Totodată, se propune stabilirea clară a competenţelor Procuraturii, concentrarea activităţii procurorilor pe aspecte penale, micşorarea numărului de procurori ierarhic-superiori, consolidarea capacităţilor organelor de autoadministrare ale procurorilor etc.

La începutul lunii februarie curent, o delegaţie a Comisiei de la Veneţia ne-a vizitat ţara pentru a discuta pe marginea proiectului de Lege cu privire la Procuratură, avînd o serie de întrevederi cu Procurorul General, membrii Consiliului Superior al Procurorilor, fracţiunile parlamentare, membrii Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentanţii organizaţiilor internaţionale şi ai societăţii civile. Experţii au afirmat atunci că proiectul de Lege cu privire la Procuratură corespunde standardelor internaţionale, evocând faptul că la elaborarea documentului s-a ţinut cont de recomandările precedente ale Comisiei de la Veneţia, bunele practici în domeniu şi standardele internaţionale relevante.

sursa: timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *