Ultima oră

REFORMA PROCURATURII: Șeful instituției va fi numit de Președinte pe un termen de 7 ani

Este una dintre prevederile Concepţiei de reformare a procuraturii, prezentată astăzi în dezbateri publice la Ministerul Justiţiei. Documentul mai prevede concentrarea activității procurorilor pe aspecte penale, consolidarea independenței lor procesuale și specializarea acestora, consolidarea organelor de autoadministrare ale procurorilor, asigurarea independenței și autonomiei financiare a procuraturii.

Procedura de alegere a procurorului general ar urma să fie modificată pentru a-l scoate de sub orice influență, se arată în document. Una dintre condițiile pe care trebuie să le întrunească candidatul la funcția de procuror general este ca el să nu fi fost membru de partid cu 3 ani înainte de numirea în funcție. Președintele poate refuza motivat candidatul propus de CSM, însă nu îl poate respinge a doua oară, dacă acesta este înaintat de două treimi din numărul membrilor CSM.

Procurorii ar urma să examineze numai cauze penale. Totodată, procurorii ierarhic superiori nu vor mai putea interveni în cauzele subordonaților lor. Această competență se menține, însă, în cazul procurorului general. Angajarea în funcție și promovarea ar urma să se facă numai în bază de concurs.

Membrii grupului de lucru au mai propus lichidarea procuraturii militare și de transport și instituirea Procuraturii pentru combaterea crimei organizate.

Procurorul general, Corneliu Gurin, a subliniat, în cadrul evenimentului, că reforma este susținută din interiorul instituției, de către procurori.
Președintele Parlamentului, Igor Corman, a subliniat că pentru susținerea acestor propuneri în Legislativ va fi necesară și implicarea opoziției, întrucât vor fi necesare modificări la Constituție.

Concepția de reformare a Procuraturii a fost elaborată de un grup de lucru, format din reprezentanţi ai Procuraturii, Ministerului Justiţiei, societăţii civile, experţi naţionali şi internaţionali. Reformarea Procuraturii este una dintre principalele condiții pentru scoaterea Republicii Moldova de sub monitorizarea Consiliului Europei.

Sursa: radiochisinau.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *