Actualitate

Reforma promovată de Guvern anul trecut care a adus rezultate majore

Potrivit evaluării efectuate de experții Corporației Financiare Internaționale, economiile din contul costurilor de conformare pentru comunitatea de afaceri, urmare a reducerii numărului actelor permisive și optimizare a procedurilor de obținere și eliberare a celor rămase, constituie 12 milioane de dolari SUA anual.

Până la reformă, reprezentanții mediului de afaceri cheltuiau excesiv pentru obținerea a circa 416 de acte permisive. Astăzi Nomenclatorul actelor permisive aprobat de Parlament conține doar 152 acte permisive și este divizat în trei componente: licențe, autorizații și certificate. Adițional au fost aprobate un șir de principii noi care limitează oportunitățile de abuz din partea organelor emitente de acte permisive și exclud dreptul autorităților de a respinge fără motiv cererea de obținere a actului permisiv, depusă de agentul economic. În același timp, au fost introduse sancțiuni suplimentare pentru funcționarii care admit abuzuri în exercitarea atribuțiilor de serviciu.

Economiile de 12 milioane de dolari SUA au loc datorită reducerii numărului și procedurilor de eliberare a actelor permisive. După punerea în aplicare a soluțiilor de ghișeu unic național (adică solicitarea la distanță, într-un singur punct a tuturor actelor permisive necesare agentului economic) cheltuielile mediului de afaceri se vor reduce și mai mult.

Reforma a fost lansată cu participarea Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul RM, elaborată de Ministerul Economiei și Infrastructurii cu suportul experților Corporației Financiare Internaționale din cadrul Grupului Banca Mondială.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *