Actualitate

Reforma sistemului judiciar analizată de specialiștii Fundației Soros

Studiul, elaborat în urma misiunii CIJ în țara noastră în septembrie anul trecut, analizează progresele realizate în cadrul sistemului judecătoresc din R. Moldova, dar avertizează, în același timp, asupra eforturilor suplimentare care sunt necesare pentru edificarea unui sistem judecătoresc puternic și independent.

Raportul numește reformele actuale drept „cel mai ambițios angajament din ultimele două decenii”, menționând însă implementarea timidă a legilor și inițiativelor bune în acest proces. „Fundația Soros Moldova este îngrijorată în mod special de lipsa unui echilibru vizibil între responsabilizarea, independența și transparența sistemului judecătoresc. Suntem siguri că un astfel de echilibru va putea fi realizat doar atunci când orice hotărâre judecătorească va fi motivată așa cum se cuvine”, menționează Victor Munteanu, directorul Programului de Drept al fundației.

La prezentarea raportului și la dezbaterile pe marginea acestuia, care s-au desfășurat la Sala „Nistru” a Hotelului „Leogrand”, au participat, alături de organizatori, ministrul Justiției, Oleg Efrim, președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Nichifor Corochii, precum și reprezentanți ai sistemului judecătoresc din R. Moldova. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *