Opinii și Editoriale

Reforma transportului public sau cum să transformi găinațul în balegă

Uneori stau și mă întreb ce fel de oameni iau deciziile la primărie? Ai impresia că sunt veniți undeva dintr-o altă lume și nu ai nici o idee despre ce se întâmplă în capitală. Presupun că acești oameni circulă cu teleportul, pentru că dacă ar circula ca orice om normal (cu automobilul personal sau transportul public) n-ar mai lua astfel de decizii stupide. Din 1 Noiembrie a fost chipurile implementată mult așteptata ”reformă” a transportului public. Și dacă înainte de această dată transpotul public din Chișinău putea fi comparat cu un găinaț, după 1 Noiembrie putem susține că avem de a face cu o balegă în toată firea – mășcată și puturoasă.

Eu nu știu ce trebuie să ai în cap ca să redirecționezi microbuzele pe străzile adiacente, străzi care nu prea au semafoare, sunt mai înguste și nu au nici măcar stații pentru pasageri. Știm bine că o mare parte de vină pentru dezmățul șoferilor de microbuze o duc și pietonii. Schimbând itinerarele pe străzile adiacente îi facem pe pietoni și mai nedisciplinați: aceștia vor crede că e normal să oprești microbuzul în intersecții sau să-l aștepți în gazoanele cu flori. Și o să ne trezim iarăși, cu accidente, cu ambuteiaje, cu nervi.

Dar să-i lăsăm în pace pe pietoni. De când avem reformă pietonii se îmbulzesc prin troleibuze pentru că nu prea au idee unde să aștepte microbuzele. Iar reforma nu a schimbat deloc esența problemei. După logica gânditorilor de la primărie intinerarele întortocheate îi vor face pe șoferi mai disciplinați. Eu cred că nu, mutarea microbuzelor pe străzile adiacente crează un haos și mai mare iar posibilitatea accidentelor atinge cota maximă. Să nu uităm că multe din străzile adiacente nu au stații și semafoare, așa că șoferii de microbuze vor zbura în continuare ca nebunii și vor staționa unde vor avea chef, spre bucuria deținătorilor de automobile.

Ai impresia că primăria vrea să transforme Chișinăul într-un oraș al automobiliștilor. Deja avem o parcare pietonală pe care se circulă cu mașina bine mersi. De ce să nu avem un oraș întreg doar pentru automobiliști? Iar cei cărora nu le ajung bani de-o mașină personală, să piardă ore întregi până ajung la serviciu, și să aștepte microbuzele prin intersecții și prin parcuri.

Le recomand deștepților de la primărie să-și lase mașinile acasă într-o zi și să vină la muncă cu transportul public. Aș vrea s-o facă cu toții, de la primar până la cei mai inferiori funcționari. După asta ar fi bine să se adune din nou într-o ședință, să-și dea câte o palmă și să se apuce în sfârșit de treabă. Pentru că așa numita reformă a transformat orașul într-un ambuteiaj imens, în care pietonii nu mai au loc.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *