Actualitate

Reformarea Procuraturii a primit avizul Comisiei de la Veneția

Proiectul de lege prevede o nouă modalitate de alegere și de demitere a Procurorului General și le oferă procurorilor mai multă independență față de factorul politic, dar și față de superiorii lor în procesul de luare a deciziilor. După adoptare, legea ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016.

Procurorul General ar urma să fie numit prin decizia Președintelui Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, și nu de Parlament, așa cum prevede legea actuală. Totodată, este majorat termenul mandatului de la 5 la 7 ani, fără drept de realegere, dar și fără a putea fi demis din funcție de către factorii politici, a declarat șeful grupului de lucru care a elaborat proiectul de lege, juristul Vladislav Gribincea.
”Revocarea din funcție a Procurorului General nu va fi posibilă. Procurorul General își va înceta mandatul doar în cazul în care va fi condamnat penal, se va stabili incompatibilitate sau își va exprima singur intenția de a părăsi funcția, și nu pentru că deputații nu sunt satisfăcuți de activitatea Procurorului General și îl demit”, a declarat Vladislav Gribincea.

De asemenea, fiecare procuror va avea un singur șef ierarhic-superior, care va putea interveni doar în mod excepțional și doar pentru a corecta unele greșeli în dosarul pe care îl administrează primul, a mai explicat Vladislav Gribincea.

”Procurorii nu sunt subordonații șefilor lor. Ei trebuie să ia decizii singuri și doar în cazul în care cineva e nesatisfăcut sau există chestii inexplicabile pe dosare, să se intervină”, a menționat Vladislav Gribincea.

În același context, de sporire a independenței procurorilor, se va propune majorarea salariilor procurorilor, care ar trebui să fie similare cu cele ale judecătorilor, a declarat ministrul Justiției, Vladimir Grosu. Totodată, el s-a arătat convins că noua Lege a Procuraturii va fi adoptată de către actualul Legislativ, amintind, în context despre aproape 2 milioane de euro din asistența Uniunii Europene pentru reforma justiției care au fost ratate din cauza nereformării Procuraturii.

”Este vorba de 1,8 milioane de euro de care noi nu am avut posibilitatea să beneficiem din cauza nepromovării acestui proiect de lege cu privire la reforma Procuraturii. Dar nu sunt bani pierduți definitiv. Odată ce vor fi implementate reformele în acest domeniu, cu siguranță că se va reveni pentru a recupera această sumă pentru a implementa reformele în domeniul Procuraturii” a declarat Vladimir Grosu.

Concepția de reformare a Procuraturii a fost adoptată în vara anului trecut, dar pentru că această instituție nu a fost reformată, Uniunea Europeană a retras 1,8 milioane de euro din asistența pentru anul 2014, în valoare totală de 15 milioane de euro, oferită pentru reforma justiției.

sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *