Social

Reforme? Statul R. Moldova este incapabil să ofere pașapoarte celor care au nevoie urgentă de el. Agenția Servicii Publice dă vina pe tehnologie

Moldovenii care au nevoie de pașaport nou, în regim de urgență, întâmpină necazuri.

Statul R. Moldova nu poate oferi acest serviciu decât în luna august. Iar ca să poată solicita perfectarea actului trebuie să prezinte dovada că au achitat pentru vacanță, cum ar fi un bilet de avion ori rezervare la hotel.

Cei care nu au dovezile sunt refuzați. Partea cealaltă a monedei este că și agențiile de turism nu vând ofertele dacă actele sunt sau expiră în curând. Agenția Servicii Publice spune că situația s-a creat din cauza tehnologiei de producere a pașapoartelor.

Dificultățile ar trebui să dispară peste 10 zile, spun responsabilii de la agenție.

Venită tocmai de la Cantemir, după un drum de peste 100 de kilometri, această femeie a ieșit din sediul Agenției Servicii Publice cu lacrimi în ochi. Spera să reușească să-și perfecteze pașaportul biometric, în regim de urgență, dar s-a ales cu un refuz. Acest lucru a întristat-o enorm pentru că, în luna august, trebuie să ajungă la un eveniment de familie.

Mi-au spus că nu e posibil, fiindcă trebuie să am bilet la avion sau la autocar, dar eu plec cu mașina personală. Avem un eveniment foarte important și mă duc cu lacrimi în ochi acasă și disperată. Mi-au spus că, posibil, în două săptămâni se rezolvă problema cu hârtiile, dar acum nu pot să mă ajute cu nimic.”

Nu doar ea a făcut drum întors astăzi. Oamenii se plâng că au intrat într-un cer vicios din care nu știu cum să iasă. Pe de o parte, ca să poată obține pașaport de urgență sunt obligați să prezinte dovada că pleacă peste hotare, cum ar fi un bilet de avion ori o rezervare la hotel. De cealaltă parte, operatorii de turism nu vând bilete, dacă le prezintă actele expirate sau pe cale să expire. Cei care reușesc să aibă o confirmare spun că locuri libere găsesc abia pentru luna august.

„- Ne-am programat din timp online, cu vreo 2-3 săptămâni. Deci, mâine vom lua pașaportul copilului. Noi avem dovadă de la clubul sportiv că ei pleacă pe data de 30 iulie.
 – Deci l-ați luat cu dvs.?
 – Da.”

„- Numai ce am venit, am întrebat și iată plecăm.
 – Ce v-au spus?
 – Să ne programăm.”

„Doar pentru mine momentan am bilet. Pe fiica mea o las câteva zile la bunica, până va fi gata pașaportul. După vom merge mai departe. Am pe telefon biletul, pentru că mi s-a spus că trebuie să arăt dovadă. Nu știam de situația asta”, au vorbit câteva persoane.

Într-o discuție cu șeful Departamentului Acte de Identitate, ni s-a spus că în 10 zile situația va reveni la normal și fiecare persoană își va putea perfecta pașaportul biometric, în regim de urgență, fără să prezinte vreo dovadă sau temei.

„Avem o problemă în legătură cu procesele tehnologice care vor fi puse în funcțiune în perioada imediat următoare a modelelor noi de pașapoarte și respectiv se trece de la un proces la un alt proces. Cred că, undeva în 10 zile, se va normaliza și va fi ok”, a declarat șeful Departament Acte de Identitate, cetățenie și evidență a persoanelor din cadrul ASP, Stelian Gorincioi.

Șeful de la Departamentul Acte de Identitate spune că modelul pașapoartelor va rămâne același, doar că se vor schimba unele elemente. Noutatea este că acestea s-ar putea ieftini.

„- Acum suntem în legătură cu o altă companie care ne va furniza aceste blanchete. Aceste blanchete vor fi mult mai securizate, respectiv și tehnologia de producere se modifică puțin.
 – Dar avem suficiente blanchete?
 – V-am spus și date statistice, până acum au depus deja 550, deci respectiv până seara vor mai depune aproximativ 200 de persoane o să depună la 24 de ore. Încă plus mai avem și la 20 de zile lucrătoare, 10 și 5 zile”, a menționat Stelian Gorincioi.

Potrivit responsabililor de la ASP, zilnic la sediile instituției sunt depuse peste 1000 de cereri de perfectare a pașapoartelor biometrice. Cifra este specifică pentru sezonul estival și nu diferă prea mult față de anii precedenți. Recent, Ministerul de Externe s-a adresat cu cereri către toate țările să permită călătoria moldovenilor cu pașaport expirat. Deocamdată, au acceptat acest lucru doar 8 țări.

tv8

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. De aici se formeaza premize pentru coruptie!!! Adica daca iti trebu dai cui trebu si se perfecteaza pasaportul!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *