ActualitateExterne

Reformistul Pezeshkian şi ultraconservatorul Jalili, în frunte după primul tur al alegerilor prezidenţiale

Candidatul reformist Massoud Pezeshkian şi cel ultraconservator Said Jalili se află pe primele două locuri în alegerile prezidenţiale desfăşurate vineri în Iran, conform rezultatelor parţiale publicate sâmbătă dimineaţa de Ministerul de Interne, transmit AFP şi dpa, potrivit Agerpres.

Dacă această tendinţă se va confirma şi niciun candidat nu va obţine mai mult de 50% din sufragii, cei doi se vor califica pentru un al doilea tur pe 5 iulie.

Sâmbătă, la ora locală 09.00 (05.30 GMT), după deschiderea a 14,07 milioane de buletine, deputatul Massoud Pezeshkian avea 5,95 milioane de voturi, iar Said Jalili, fost negociator în dosarul nuclear, 5,56 milioane.

Ei îl devansau la mare distanţă pe preşedintele conservator al parlamentului, Mohamad Baquer Ghalibaf, care adunase 1,89 milioane de voturi.

Cel de-al patrulea candidat, clericul Mostafa Pourmohammadi, întrunea doar 112.000 de voturi.

Autorităţile nu au dat nicio cifră cu privire la prezenţa la urne a celor în jur de 61 milioane de alegători de pe liste.

Scrutinul a fost organizat în grabă după decesul preşedintelui Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter pe 19 mai.

Aceste alegeri sunt urmărite cu atenţie în capitalele străine în contextul în care Iranul, o putere regională, se află în centrul mai multor crize geopolitice, de la războiul din Gaza la dosarul nuclear, în care se opune puterilor occidentale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *