Social

Regimul de „control comun” la punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița va fi activat până la sărbătorile pascale

Regimul de control comun la punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița va fi activat în scurt timp. Acordul a fost aprobat de Camera Deputaților și Senatul României, iar potrivit oficialilor de la Chișinău, regimul „oprire unică” va fi activat până la sărbătorile pascale. Atât șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, cât și europarlamentarul român, Eugen Tomac, spun că inițiativa va reduse considerabil perioada de așteptare la punctul de trecere a frontierei, atât pentru pasageri, cât și pentru mărfuri, transmite Deschide.md.

„Beneficiul pentru toți cetățenii care traversează frontiera este că se vor opri o dată în punctul de trecere, nu se vor opri o dată pe teritoriul R. Moldova și încă o dată pe teritoriul României. Schema tehnologică este la etapa de definitivare. Recent, acest acord a fost aprobat de Senatul României, pe 29 martie a fost aprobat de Camera Deputaților. Urmează proceduri tehnice de intrare în vigoare, astfel încât noi să intrăm în plină funcție la punctul de trecere Leușeni-Albița pe sensul de intrare în România”, a spus Rosian Vasiloi în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.

De asemmenea, europarlamentarul român, Eugen Tomac, spune că regimul de control comun va contribui la simplificarea verificărilor la frontieră, creşterea capacităţii de a depista infracţiuni, alinierea la standardele Uniunii Europene şi procesarea cât mai rapidă a fluxului de persoane şi mărfuri.

„Punctul de control comun la frontieră este un pas important și necesar. Oferă o abordare mult mai practică în privința gestionării punctului de trecere. R. Moldova are o singură poartă de acces spre Uniunea Europeană, prin România, iar acest punct comun reprezintă un aspect important, pentru că, odată cu intrarea României în spațiul Schengen, R. Moldova îi va fi mult mai ușor. Acum toți agenții economici sunt afectați pentru că aceste cozi foarte mari de la frontieră îngreunează procesele economice. Acest punct comun vine în beneficiul cetățenilor R. Moldova, dar și al cetățenilor români. De ambele părți sunt avantaje ”, a mai adăugat eil.

Acordul privind controlul comun la punctul de trecere a frontierei Leușeni –Albița a fost semnat la 9 februarie. Documentul are o valabilitate de jumătate de an, cu posibilitatea de prelungire în baza evaluării rezultatelor sistemului de control. Dacă proiectul pilot își va demonstra eficiența, acesta urmează să fie implementat și la alte puncte de frontieră dintre România și R. Moldova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *