CSI / Rusia

Regimul putinist l-a alungat de la altar pe preotul rus care s-a rugat pentru pace, și nu pentru victoria Rusiei în războiul din Ucraina

Un preot și pianist rus a fost oprit din a oficia cele sfinte, după ce s-a rugat pentru pace, în loc să se roage pentru victoria Rusiei în acest război cu Ucraina. Decizia îi aparține patriarhului Kiril și va rămâne în vigoare cel puțin până la examinarea acestui caz de către Comisia disciplinară a Consiliului eparhial al Moscovei.

La începutul lunii februarie, susținătorul lui Putin, Kiril, patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, a emis un decret prin care îi interzice să oficieze cele sfinte preotului Ioan Kovali de la Biserica „Sf. Andrei Cel Întâi Chemat” din districtul Liublino al capitalei ruse, se arată pe portalul Eparhiei Moscovei.

Potrivit publicației ruse „Podiom”, preotul Ioan Kovali a fost pedepsit pentru că a schimbat un cuvânt în noua „Rugăciune pentru Sfânta Rusie”, pe care toți clericii ruși, fără excepție, sunt obligați de către Patriarhie să o citească, după invazia armatei lui Putin în Ucraina. Astfel, în loc să citească: „Ridică-te, Doamne, în ajutorul oamenilor Tăi și dăruiește-ne cu puterea Ta victoria, Preotul Kovali a citit: „Ridică-te, Doamne, în ajutorul oamenilor Tăi și dăruiește-ne cu puterea Ta pacea.

Protodiaconul Andrei Kuraev, unul dintre cei mai cunoscuți activiști civici din rândul bisericii ruse, s-a arătat uimit de poziția patriarhului Kiril și a anunțat că, pentru cuvântul schimbat în rugăciunea sa, preotul Ioan Kovali este acuzat de samavolnicie, pentru care urmează să răspundă în fața Comisiei disciplinare a Consiliului eparhial al Moscovei.

Preotul Ioan Kovali este tată a cinci copii. El este și pianist, după ce a absolvit Conservatorul de Stat din Moscova, înainte de a face studii teologice.

În luna noiembrie 2022, patriarhul Kiril, susținătorul fidel al lui Putin în agresiunea contra Ucrainei, a anunțat că Biserica Rusă nu se implică sub nicio formă în politică.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *