CSI / Rusia

Regimul putinist l-a condamnat la 8 ani și jumătate de închisoare pe un proeminent critic al Kremlinului: Este acuzat că a răspândit „informații false” despre armata dictatorului rus

Politicianul rus de opoziție Ilia Iashin a fost condamnat vineri, 9 decembrie, de un tribunal la opt ani și jumătate de închisoare, fiind acuzat de răspândirea de „informații false” despre armata lui Putin, scrie Reuters. Disidentul rus a îndemnat rușii să lupte pentru țara lor, transmite Hotnews.

Iashin a fost judecat pentru un videoclip publicat pe YouTube în luna aprilie, în care a discutat despre dovezile descoperite de jurnaliștii occidentali privind atrocitățile comise de Rusia la Bucea, în apropiere de Kiev, și a pus la îndoială versiunea oficială a Moscovei, potrivit căreia aceste relatări au fost fabricate ca o „provocare” împotriva Rusiei.

Rusia a adoptat o nouă legislație după ce a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina, la 24 februarie, care prevede pedepse cu închisoarea de până la 15 ani pentru diseminarea de informații false despre armată.

„Putin este responsabil pentru acest măcel”

În declarația sa finală în fața instanței la începutul acestei săptămâni, Iashin a făcut apel direct la Vladimir Putin, descriindu-l ca fiind „persoana responsabilă pentru acest măcel” și cerându-i să „oprească această nebunie”.

„Privind la consecințele acestui război monstruos, probabil că și dumneavoastră vă dați seama ce eroare gravă ați comis pe 24 februarie. Armata noastră nu este întâmpinată cu flori. Ei ne numesc torționari și ocupanți. Cuvintele „moarte” și „distrugere” sunt acum ferm asociate cu numele dumneavoastră”, a declarat Iashin.

„Ați adus o nenorocire teribilă poporului ucrainean, care probabil nu ne va ierta niciodată”.

Putin a sufocat opoziția

De la începutul conflictului, Rusia a acționat pentru a înăbuși aproape toate formele de disidență, majoritatea figurilor sale proeminente din opoziție fiind fie în închisoare, fie în exil.

Iashin, în vârstă de 39 de ani, și-a îndemnat, de asemenea, susținătorii să rămână veseli.

„Vă rog să nu cădeți în disperare și să nu uitați că aceasta este țara noastră”, a spus el. „Merită să luptăm pentru ea. Fiți îndrăzneți, nu cedați în fața răului și rezistați”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *