CSI / Rusia

Regimul rus e „foc și pară”: „Occidentul trebuie să înceteze să ne încerce răbdarea în privința atacurilor ucrainene peste graniță”

Rusia consideră că incidentele recente din regiunea separatistă a Republicii Moldova reprezintă drept o tentativă de a atrage această regiune în conflictul mai amplu din Ucraina, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, transmite Reuters. De asemenea, aceasta a declarat că „occidentul trebuie să înceteze să ne încerce răbdarea în privința atacurilor ucrainene peste graniță”. 

Aşa-zisele autorităţi de la Tiraspol au instituit cod roşu de alertă teroristă după producerea mai multor explozii în cursul zilelor de luni şi marţi. Liderul separatiştilor, Vadim Krasnoselski, a dat vina pe anumite grupări care au venit din Ucraina şi a îndemnat la reţinere pentru a evita izbucnirea unui conflict militar.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat că Rusia încearcă să destabilizeze Transnistria, care se învecinează cu sud-vestul Ucrainei, pentru a pleda apoi pentru intrarea trupelor Moscovei în această zonă prorusă.

Reprezentanta diplomaţie rusă a spus că ţări occidentale cer în mod deschis Ucrainei să atace Rusia şi a avertizat că Occidentul ar trebui să ia în serios. Moscova atunci când aceasta afirmă că loviturile asupra teritoriului rus vor conduce la un răspuns.

„O astfel de agresiune împotriva Rusiei nu poate rămâne fără răspuns. Ne-am dori ca Kievul și capitalele occidentale să ia în serios declarația Ministerului rus al Apărării conform căreia provocări suplimentare care vor determina Ucraina să lovească instalațiile rusești vor primi un răspuns dur din partea Rusiei. Consilierii din țările occidentale care stau în centrele decizionale ale Ucrainei nu vor reprezenta neapărat o problemă pentru măsurile de răspuns ale Rusiei. Nu sfătuim să ne încercăm în continuare răbdarea”, a declarat Maria Zaharova, citată de The Guardian

În acest context, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a comentat remarcile ministrului de externe britanic Liz Truss privind înarmarea Ucrainei, a declarat că a oferi armament greu Kievului ameninţă securitatea continentului european, notează Agerpres. „Această tendinţă de a inunda Ucraina cu arme, în special cu armament greu, reprezintă acte care ameninţă securitatea continentului şi provoacă instabilitate”, a afirmat Peskov.

Rusia a raportat miercuri o serie de explozii în sudul ţării şi un incendiu la un depozit de muniţii aflat la circa 20 de kilometri de frontiera sa cu Ucraina.

Pe de altă parte, Zaharova a acuzat Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) că transmite serviciilor secrete occidentale şi ucrainene informaţii despre localizarea forţelor ruse şi proruse. Ea a menţionat că anchetatorii din autoproclamata Republică Populară Doneţk, care este susţinută de Moscova, vor furniza dovezi suplimentare în această privinţă. 

OSCE are o misiune de monitorizare în estul Ucrainei, unde separatiştii sprijiniţi de Moscova luptă contra armatei ucrainene începând din 2014, după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia. 

Maria Zaharova l-a citat direct pe ministrul forțelor armate din Marea Britanie, James Heappey, spunând că cuvintele sale care sugerează că este „pe deplin legitim” ca Ucraina să lovească logistica rusă peste graniță au fost percepute la Kiev ca un apel la acțiune. „Cu alte cuvinte, Heappey a cerut efectiv Kievului să folosească armele furnizate de țările NATO”, a mai declarat purtătoarea de cuvânt rusă. 

Ea a sugerat și că guvernul ucrainean este doar un regim marionetă al vestului fără independență, spunând președintelui Volodimir Zelenski „ești folosit”.

„Și din nou putem vedea că regimul lui Zelenski nu este independent și că deciziile sale depind în totalitate de actorii străini. Cred că liderii occidentali încearcă să impună gândul că acțiunile lui sunt independente”, a mai spus Zaharova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *