Externe

„Regiunea Zaporojie s-a separat de facto de Ucraina” declară liderul prorus al regiunii. Kiev: Armata ucraineană va merge înainte cu eforturile de eliberare a teritoriului ucrainean

Ziua – 217 a războiului pornit de Putin în Ucraina. Oficialii ucraineni se tem că oamenii din aceste patru regiuni ucrainene vor fi mobilizați cu forța în armata rusă. De asemenea, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina își va „apăra” cetățenii din regiunile ocupate de Moscova. „Vom acționa pentru a ne proteja poporul, atât în regiunea Herson, în regiunea Zaporojie, în Donbas, în zonele ocupate în prezent din regiunea Harkov și în Crimeea”, a transmis liderul de la Kiev în mesajul său către națiune de marți seara.

Liderul prorus din Zaporojie spune că regiunea s-a rupt oficial de Ucraina

ACTUALIZARE 12:00 Regiunea Zaporojie, unde a fost organizat un așa-zis referendum pentru aderarea la Rusia, „s-a separat de facto de Ucraina” și a depus o cerere de a deveni o regiune a Rusiei, a declarat marți șeful administrației militare-civil a regiunii, Evgheni Balitski.

„Referendumul de astăzi a realizat secesiunea Regiunii Zaporojie de Ucraina. Aşteptăm acum decizia guvernului rus. Am depus deja această cerere”, a declarat Balitski, potrivit presei din Rusia.

Ucraina spune că referendumurile rușilor „n-au nicio valoare”

ACTUALIZARE 11:45 Miercuri, Guvernul de la Kiev a transmis că referendumurile contrafăcute organizate de ruși în regiunile ocupate sunt „nule” și „lipsite de valoare” și că armata ucraineană va merge înainte cu eforturile de eliberare a teritoriului ucrainean ocupat de armata invadatoare, relatează Reuters.

Îndemnându-și aliații și partenerii internaționali să impună noi sancțiuni împotriva Rusiei și să furnizeze armatei sale mai mult ajutor, ministerul ucrainean de externe a transmis, într-un comunicat, că Ucraina nu va accepta niciodată ultimatumurile rusești și că va continua lupta de eliberare a teritoriilor ocupate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *