CSI / Rusia

Regizorul Nikita Mihalkov, după ce a fost premiat de Putin: „În Donbas se naște acum o nouă Rusie, o nouă elită a noastră”

Președinte Rusiei, Vladimir Putin a decorat duminică cu distincția „Eroi ai Muncii” mai multe personalități rusești, printre care muzicianul Iuri Bashment, regizorul Nikita Mihalkov și jurnalista Irina Krasnopolskaia. Între toate, publicația independentă rusă Kommersant, remarcă, dialogul dintre Mihalkov și Putin este cel care a surprins cel mai mult.

„Ai spus, Vladimir Vladimirovich (nr. Putin), despre strămoșii noștri și, de asemenea, despre Petru cel Mare. Este o senzație stranie: stau aici, iar strămoșul meu direct, în spatele acestor ziduri, în Kremlin, în 1615, Konstantin Andreevich Mihalkov era protectorul sigiliului statului al primului Romanov – Mihail Fedorovich, bunicul lui Petru cel Mare. Să fiu sincer cu tine, este incredibil cât este de important este acest sentiment de înrădăcinare”, și-a început Mihalkov discursul.

Cu doar câteva zile înainte, Vladimir Putin a comparat politica sa cu cea a lui Petru cel Mare, sugerând o paralelă între invazia din Ucraina și războiul pe care țarul l-a purtat împotriva suedezilor, în Marele Război al Nordului. Mihalkov avea să-și continue monologul cu un atac la adresa statelor occidentale.

„Știi, Vladimir Vladimirovici, mereu a am vrut să spun că tu ești foarte enervant cu ai noștri, precum sunt numiți, partenerii occidentali. Și ești iarăși foarte enervant pentru cei care acum mai bine de 20 de ani au crezut că un oficial obedient, dispus la negocieri pentru îndeplinirea dorințelor altora a venit la Kremlin. Dumnezeu a făcut în așa fel încât s-au înșelat”, a continuat regizorul.

Apoi, regizorul și-a mutat atenția la actualul război din Ucraina.

„Acolo, în Donbas se naște acum o nouă Rusie. O nouă elită se naște acolo, iar acești oameni, cu voia lui Dumnezeu, se vor întoarce acasă cu o victorie”.

Vladimir Putin avea să îi răspundă, la finalul ceremoniei, printr-o referință similară la strămoșii săi.

„Vorbind acum, Nikita Sergeevici Mihalkov a spus un lucru minunat, o poveste minunată despre legături de-a lungul timpului și generațiilor. Predecesorul său era protectorul sigiliului primului dintre Romanovi.

În aceeași perioadă, potrivit documentării din arhivele bisericii, strămoșii mei erau țărani simpli, iar apoi simpli muncitori. Da, este o onoare pentru mine să fiu prezent la această ceremonie”, a declarat Putin.

Nikita Mihalkov (foto EPA)

Mihalkov, în vârstă de 76 de ani, a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, în 1995, cu pelicula „Soare înșelător”, punctul culminant al unei serii lungi de distincții pe care le-a primit la cele mai mare festivaluri cinematografice de pe glob.

În 2015, el a primit interdicție de a intrat timp de 5 ani pe teritoriul Ucrainei pentru că a susținut anexarea peninsulei Crimeea la Rusia. În ciuda acestei susțineri, el a cerut, totuși, eliberarea regizorului ucrainean Oleg Sentsov, arestat în Crimeea și condamnat de un tribunal rus la 20 de ani de pușcărie, pentru acuzații de terorism pe care Amnesty International le-a denunțat drept fabricate.

Sentsov avea să fie eliberat în 2019 într-un schimb de prizonieri.

Recent, Nikita Mihalkov a propus crearea unui echivalent rusesc al Premiilor Oscar.

„Propun să creăm o Academie de Film Eurasiatică și un premiu – Oscarul Eurasiatic”. Această Academie va susține filmele „care se conformează idealurilor pe care le formulăm” și nu pe cele care „distrug esența umană” , a spus regizorul.

Sursa: Libertatea.ro


comentarii

  1. De mii de ori ma-am convins, că nu conteză ce studii are, dacă e molipsit de virusul imperialist, devin vorba lui Namțov: ”ebanutîe”!

  2. In Donbas tocmai se naste, asemeni Palestinei, samburele unei zone de conflicte violente pe care inca si stranepotii nostri le vor mai privi la stiri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.