Actualitate

Reguli noi în campania electorală

Potrivit preşedintelui Comisiei Electorale Centrale, noile reguli sunt dictate de modificările la Codul Electoral, votate în Parlament. Tot astăzi, CEC a anunţat că de săptămâna viitoare, începe înscrierea în cursă a candidaţilor la alegeri.

Potrivit preşedintelui Comisiei Electorale Centrale, candidaţii la fotoliul de consilieri raionali şi municipali vor putea depune actele pentru înregistrarea în cursă începând cu săptămâna viitoare. Ulterior, urmează să fie stabilită data când se pot înscrie şi candidaţii la funcţia de primar şi consilieri locali.

În premieră, alegerile locale ar putea fi organizate şi pe malul stâng al Nistrului. CEC a decis să creeze 37 de circumscripţii, una dintre care este la Tighina. Totuşi, decizia nu este încă una definitivă.

Una dintre noutăţile alegerilor locale este şi faptul că se interzice implicarea presei din străinătate în campania electorală. Prevederea se conţine în regulamentul de reflectare a scrutinului în mass-media şi vine drept urmare a modificării Codului Electoral, susţine preşedintele CEC. Asta după ce anterior, Parlamentul a votat şi alte modificări legislative, prin care a fost interzisă implicarea în campanie a artiştilor, dar şi a personalităţilor politice de peste hotare.

Distribuitorii locali riscă sancţiuni dacă vor încălca regulamentul, până la eliminarea lor din spaţiul informaţional. Regulamentul mai prevede mărirea duratei spoturilor electorale de la cel puţin 20 de secunde la minimum 30 de secunde. În plus, radiodifuzorii vor trebui să facă publice tarifele pentru publicitatea electorală, iar, ulterior CEC le va publica pe site-ul său oficial. Alegerile locale vor fi organizate pe 14 iunie curent. În acest scop, Guvernul a alocat 65 de milioane de lei.

Sursa: tv7.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *