Actualitate

Regulile de care ar fi bine să ţii cont când dorești să pui bazele unei plantaţii de coacăze

Primăvara se face simţită, iar cele câteva zile consecutive de temperaturi peste 15 grade dau curaj oamenilor să înceapă activităţile din grădini. Acesta este şi momentul prielnic pentru plantarea coacăzelor, pentru ca acest procedeu să fie un succes. Dar pentru ca o plantă de coacăz să se prindă este nevoie de mai mult decât vreme bună.

„În primul rând terenul trebuie să fie drenat şi să aibă un PH între 6,5 şi 8,5, e important să se măsoare acest aspect şi terenul să fie scalificat. Ca îngrăşământ eu recomand doar gunoiul de graj şi ar fi bine să aibă o vechime de cel puţin trei ani. Pentru ca mai apoi să existe şi o producţie îmbucurătoare e bine ca rândurile să aibă o orientare Sud-Nord, pentru ca soarele să pătrundă pe rânduri şi să se realizeze o coacere uniformă, fără zone de umbriri”, afirmă Ionel Burtea, proprietarul unei plantaţii de coacăze.

Din dorinţa de a avea o producţie cât mai mare, mulţi din cei aflaţi la început de drum în acest domeniu înghesuie plantele, pentru a încăpea cât mai multe pe o anumită suprafaţă de teren. Acest lucru este contraindicat de cei care au acumulat experienţă în plantaţiile de coacăz.

„Nu trebuie înghesuite plantele şi nici rândurile. În primul rând între plante trebuie să se poată umbla, să fie o distanţă de 2,5 – 3 metri, iar între plante să se respecte o distanţă de cel puţin 1,2 metri, ca planta să se poată dezvolta corect. La plantare, se face pentru fiecare plantă o groapă de 40 pe 40 de centimetri, iar pământul scos din groapă se amestecă cu gunoi înainte de a se umple groapa. Butaşul nu trebuie băgat mai mult de 15 cm în pământ”, mai afirmă Ionel.

Tot acesta dă sfaturi cu privire la spalierii pe care se vor întinde mlădiţele de coacăz, care trebuie să aibă o lungime de 2,5 metri şi să fie introduse 60 de centimetri în pământ, iar sârmele să fie dispuse la aceeaşi distanţă una de cealaltă, pe înălţimea spalierului.

Sursa: Adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *