Economie

Relațiile moldo-turce, în ascensiune

Premierul Pavel Filip a calificat relaţiile Republicii Moldova cu Republica Turcia drept foarte bune, reiterând intersul țării noastre pentru extinderea cooperării moldo-turce în diverse domenii. În acest sens, șeful Guvernului de la Chișinău a subliniat importanța intrarării în vigoare a Acordului de Liber Schimb între cele două țări, începând cu 1 noiembrie 2016. Documentul are drept scop promovarea comerțului reciproc şi extinderea schimburilor comerciale. Totodată, Pavel Filip a exprimat interesul autorităţilor moldoveneşti pentru semnarea Declaraţiei privind stabilirea unui parteneriat strategic între Republica Moldova şi Republica Turcia, care ar însemna trecerea relațiilor bilaterale la o nouă etapă.

În context, Premierul a reiterat invitația pentru omologul său turc de a vizita Republica Moldova și a accentuat oportunitatea convocării în timpul apropiat a ședinței Comisiei mixte interguvernamentale moldo-turce de colaborare economică.

La rândul său, viceprim-ministrul Republicii Turcia a felicitat Guvernul Republicii Moldova pentru buna desfășurare a primului tur al alegerilor prezidențiale și le-a dorit succes autorităților și în organizarea celui de-al doilea tur de scrutin.

În altă ordine de idei, vicepremierul turc a exprimat disponibilitatea țării sale de a continua acordarea sprijinului necesar, în vederea intensificării relaţiilor bilaterale cu Republica Moldova şi iniţierea unor proiecte noi, inclusiv proiecte de asistență în UTA Găgăuzia. Totodată,Yıldırım Tuğrul Türkeş, a spus că Turcia se află printre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova, în 2015 volumul schimburilor comerciale a depășit 211 milioane dolari, iar autoritățile de la Ankara întreprind măsurile necesare pentru a spori schimburile comerciale și mai mult.

Premierul Pavel Filip a mulțumit părții turce pentru sprijinul acordat țării noastre și a exprimat toată deschiderea Guvernului pentru aprofundarea dialogului moldo-turc și atragerea investițiilor turcești în economia Republicii Moldova.

TIMPUL.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *