Economie

Renovări în capitată: Columna intră în reparaţii

Reparaţia străzii Columna va fi efectuată de către compania privată „Ruta Dor”. Este o premieră pentru Chişinău, deoarece până acum astfel de lucrări erau realizate exclusiv de întreprinderile municipale „Edilitate” şi „Exdrupo”. Proiectul de reabilitare a respectivei artere din centrul capitalei prevede înlocuirea celor două straturi de asfalt, schimbarea bordurii, amenajarea parcărilor în spic pe ambele părţi ale carosabilului şi renovarea cu pavaj special a trotuarelor. Lucrările vor fi efectuate pe tronsoane. Primul segment reparat va fi cel dintre străzile Mihai Viteazul şi Serghei Lazo. Va urma apoi tronsonul str. Tricolorului – str. Mihai Eminescu. Din bugetul municipal vor fi alocate circa 25 milioane de lei pentru acest proiect.

Potrivit viceprimarului Nistor Grozavu, în prezent, în fază de elaborare se află proiectele de reparaţie capitală a trei drumuri din capitală. Este vorba de străzile Ion Creangă, Alecu Russo şi Nicolae Testemiţanu. Şeful interimar al Direcţiei transport şi căi de comunicaţie, Adrian Boldurescu, susţine că cele trei artere vor fi renovate în 2012, pentru anul curent fiind prevăzută doar reabilitarea străzii Columna.

În 2010, Primăria mun. Chişinău a semnat un contract de împrumut în valoare de 162 milioane de lei cu „Genesis International” SA, o companie din Bucureşti specializată în construcţii de drumuri şi poduri. Tot în 2012, aceasta va finanţa şi executa lucrări de reparaţie pe nouă străzi: bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, străzile Vadul lui Vodă, Munceşti, Burebista, Tudor Strişcă, Ismail, Vasile Lupu, şos. Munceşti şi bd. Dacia. Adrian Boldurescu a precizat că agentul economic va schimba stratul de uzură pe aceste artere, iar Primăria, ca beneficiar, va returna în anii următori creditul oferit. Şeful interimar al Direcţiei transport a menţionat că săptămâna curentă va începe procedura de examinare şi reparaţie a reţelelor inginereşti de sub drumurile respective. „Ne vom ocupa de celelalte nouă străzi, după ce va fi adus utilajul tehnic necesar la Chişinău”, a declarat viceprimarul Nistor Grozavu.

Săptămâna trecută, primarul general Dorin Chirtoacă a ajuns la o înţelegere cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în privinţa alocării a zece milioane de euro pentru reparaţia totală a altor zece străzi din Chişinău. „Pe parcursul anului vom stabili lista de străzi, iar în 2012 vom începe proiectul”, a explicat Dorin Chirtoacă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *