Timpul Liber

(REPORTAJ) Bruges, Veneția din nordul Europei

Întrucât numele orașului provine din norvegiana veche – „bryggja”, care înseamnă „pod”, Bruges ar putea fi catalogat, pe bună dreptate, o punte dintre perioada medievală, prin arhitectură, și contemporaneitate, prin magazinele de lux și restaurante. În acest sens, orașul este o mină de aur din punct de vedere al arhitecturii, pentru că cea mai mare parte a orașului și-a păstrat aspectul medieval, iar catedralele, bisericile și majoritatea clădirilor, străzile pavate, dar și trăsurile care încă mai traversează străzile orașului confirmă acest lucru cu desăvârșire.

De altfel, centrul vechi istoric al orașului, unul dintre cele mai bine păstrate din Europa, este inclus pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. El are o suprafață de circa 430 hectare. A fost desemnat drept capitală culturală în 2002.

Bruges are și un important port și adăpostește, de asemenea, Colegiul Europei. E un orăşel din inima Flandrei, unde cunoştinţele de franceză şi de engleză îți vor fi mai puțin de folos. Și asta pentru că în magazine, în tren ori pe stradă ţi se va răspunde mai mult în flamandă (olandeză).

De asemenea, Bruges este orașul visurilor pentru un „ciocoholic”, pentru că acolo curg râuri de ciocolată, la propriu, și mai mult ca la Bruxelles. Pe străduţele înguste, unul din două magazine este o ciocolaterie, aşa că e lesne de înţeles de ce Oraşul Ciocolatei e în Flandra. Iar măiestria cu care sunt expuse în vitrine miile de sortimente de praline şi alte specialităţi de ciocolată va „corupe” orice nemâncător de bomboane.

În orice caz, dacă mergeți în Bruges, lăsați pantofii cu toc acasă, pentru că nu fac casă bună împreună. Însă nu uitați umbrela, căci plouă mai des decât în Londra, și aparatul de fotografiat, deoarece orașul acesta e ca o carte poştală – oriunde întorci capul e câte ceva de pozat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *