Actualitate

REPORTAJ Euronews: R. Moldova intenţionează să asigure cu vin toată Europa

Autorul reportajului subliniază că R. Moldova se află la răscruce de drumuri şi de alegerea pe care o va face – dezvoltare spre Est sau spre Vest – depinde soarta unor ramuri importante ale economiei.

Directorul general al grupului de companii „Purcari&Bostavan Wineries”, Victor Bostan, produce vinuri pe care cel mai mare vecin, Rusia, nu le cumpără. „Interdicţia la import a fost introdusă în septembrie 2013, iar motivul îl constituie obiecţiile față de încălcarea normelor sanitaro-igienice la fabricarea produselor. Decizia de a nu importa vinul moldovenesc Rusia a luat-o după ce s-au încheiat negocierile Chişinăului în privinţa Acordului de asociere cu UE”, se subliniază în material.

Bostan consideră că embargoul a fost introdus din motive politice şi nu are nicio legătură cu calitatea vinului. „Aceasta este deja a doua interdicţie pe care Rusia o introduce în privinţa vinului moldovenesc. Am învăţat lecţia. Dacă anterior în Federaţia Rusă erau exportate patru din cinci sticle de vin, atunci acum doar una. Banca Europeană de Investiţii a făcut un pas enorm în favoarea republicii, deschizînd linii de creditare de 75 de milioane de euro. Vinificatorii pot investi aceşti bani în modernizarea procesului de producere, fapt ce ne va permite extinderea prezenţei noastre în UE”, a menţionat omul de afaceri.

În reportajul de la Euronews se spune că populaţia R. Moldova, în privinţa alegerii cursului de dezvoltare, s-a împărţit în două tabere relativ egale, dar foarte multe aspecte vor fi definite în lunile următoare, deoarece în anul curent vor avea loc alegerile parlamentare.

sursa: infotag

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *