Internațional

(Reportaj foto de Ramin Mazur) Baku, dictatura petrolului și a caviarului

Este localizat în partea sudică a peninsulei Abșeron. Baku modern este compus din trei părți: Vechiul Oraș, Noul Oraș și orașul construit de Uniunea Sovietică. 


Baku – orașul contrastelor. În ultimii 10 ani, au fost construite multe clădiri moderne, care au transformat vederea orașului dinspre mare

Baku este construit în jurul unei vechi cetăți orientale, unde arabescurile, foișoarele, vânzătorii de covoare și antichități te fac să te simți ca în cele 1001 de nopți ale Șeherezadei. Dincolo de zidurile cetății începe orașul modern.


Centrul istoric, cu multe clădiri abandonate

Clădiri vechi, construite la începutul secolului trecut, în timpul primului boom al petrolului și înainte de venirea sovieticilor în această parte a lumii, răsar dintre zgârie-norii „made in Azerbaidjan” care se înalță în ultimii ani.

Structura orașului bogat în petrol este una rectangulară, doar în partea veche a orașului, din interiorul vechii fortărețe, străzile sunt întortocheate și înguste. Azerii sunt foarte mândri de capitala lor.


Cea mai autentică zonă a orașului, care reprezintă societatea de azi


Faleza din Baku se extinde de la Palatul, unde a avut loc concursul „Eurovision 2012” până în câmpurile petroliere. Din cauza câmpurilor, în oraș persistă un miros specific

Multe dintre clădirile vechi au fost construite de către arhitecți italieni, francezi sau germani aduși aici de către țărani, localnici care au găsit petrol în curtea din spatele casei, în jurul anului 1900.


Orașul e plin de onoruri pentru fostul președinte Heidar Aliev. Monumentul lui stă vizavi de Banca Republicană, iar localnicii spun că aici Aliev salută banii

De asemenea, Azerbaidjanul este țara sturionului și a icrelor negre. Aceste produse sunt cotate foarte bine pe toate piețele lumii, de la Londra la Tokyo, cel mai bun caviar este caviarul de Marea Caspică.

Surse foto: Ramin Mazur

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *