Social

(Reportaj-Foto) Gunoiul din Vadul lui Vodă invadează satele vecine

Timp de câțiva ani, autoritățile locale din Vadul lui Vodă au depozitat gunoiul menajer la marginea unui drum care marchează hotarul dintre cele două comune. Pe loturile agricole ale oamenilor a ajuns nu numai conținutul tomberoanelor orășelului balnear, dar și deșeurile unor întreprinderi mari din capitală. 
 
La doi kilometri şi jumătate de satul Budeşti, raionul Criuleni, se află o râpă care, printr-o decizie a Sovietului Suprem al RSSM din 1981, a fost transformată într-o gunoiște. Timp de peste 30 de ani, autorităţile orăşelului Vadul lui Vodă au evacuat aici deşeurile de pe teritoriul staţiunilor balneare. Lucrurile însă s-au schimbat după proclamarea independenţei R. Moldova, când a avut loc delimitarea hotarelor localităţilor din raionul Criuleni. Gunoiştea a intrat în perimetrul comunei Boşcana, iar prin legea proprietăţii publice a unităţilor teritorial-administrative din 1999, obiectivul a devenit patrimoniul boşcănenilor. Asta nu a împiedicat totuşi regia comunală din Vadul lui Vodă să folosească gunoiştea în scopuri proprii. Conflictul s-a declanşat la începutul lui 2013, când primarul de Boşcana a dat terenul în arendă unui agent economic.

„Am rămas uimit, când am văzut ce-şi permit ei”

După ce a înregistrat terenul la oficiul cadastral din Criuleni, consiliul local din Boșcana a organizat o licitație în urma căreia gunoiștea a fost dată în arendă pentru 10 ani firmei Eco Privat SRL din Vadul lui Vodă. În martie, agentul economic a instalat o barieră limitând accesul la gunoiște. Primarul comunei Boșcana, Anatolie Vântu a declarat că a urmat toate procedurile legale și nu a făcut altceva decât să revendice dreptul de proprietate a satului. El a rămas stupefiat de faptul că predecesorii săi au tolerat ca deșeurile din Vadul lui Vodă să fie evacuate ani la rând fără ca în bugetul local să ajungă un ban. „Eu am rămas înnebunit de uimire, când am aflat ce-și permit ei. Regia comunală din Vadul lui Vodă încheie contracte cu firme din sectorul Ciocana și aduce deșeuri pe teritoriul meu, înregistrând venituri necuvenite. Asta e culmea tupeului”, a declarat Anatolie Vântu. Primarul este mulțumit că pe 4 mai, agentul economic arendaș a lansat serviciul de colectare a deșeurilor în sat și a găsit o soluție pentru lichidarea gunoiștilor neautorizate. 


Colectorii de fier uzat sunt vizitatorii fideli ai gunoiștii neautorizate

„Noi toți suntem revoltați”

Având accesul limitat la groapa de gunoi, tractoarele și camioanele Regiei Locativ-Comunale din Vadul lui Vodă a început depozitarea deșeurilor chiar pe marginea drumului, la câțiva metri de gunoiște. De fapt, potrivit localnicilor, în ultimii trei ani, atunci când ploua sau ningea, autospecialele nu mai ajungeau în groapă, ci lăsau conținutul remorcilor în drum. Drept rezultat, pe pământurile satului Budești, sat vecin cu Boșcana, s-a format o gunoiște neautorizată de proporții mari. „Noi toți suntem revoltați. Fumul și mizeria ajung în sat. Dar ce să le fac? Ne-am înțeles ca ei să evacueze gunoiul imediat ce vor avea acces la gunoiștea autorizată”, a comentat primarul de Budești, Nina Costiuc. Ea a precizat că va „bate clopotele” dacă situația nu se va schimba după sărbătorile de Paști.


Bariera de la gunoiștea autorizată

„Ne batem pentru gunoiști”

Primarul orașului Vadul lui Vodă, Iurie Onofreiciuc, consideră că autoritățile locale din Boșcana au încălcat legislația și susține că decizia Sovietului Suprem din 1981 mai este în vigoare. „Gunoiștea s-a aflat în gestiunea localității Vadul lui Vodă timp de 30 de ani, iar acum ne-am pomenit obligați să încheiem contract cu firma Eco Privat. Eu văd aici un mic atac raider. Am ajuns să ne batem pentru gunoiști”, susține Onofreiciuc.


A – gunoiște autorizată
B – gunoiște neautorizată

Începând cu 1 mai, în loc să lichideze gunoiștea neautorizată, regia comunală din Vadul lui Vodă a început să evacueze deșeurile la Chișinău. În prezent, Inspectoratul Ecologic de Stat pregătește un dosar pe acest caz. Până când cineva va fi sancționat, oamenii strâng pungile de pe terenurile lor agricole, alături de colectorii de metale care scormonesc în gunoi în căutarea unor lucruri prețioase.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *