Social

(REPORTAJ INEDIT) Viața în garaj

Motive sunt două, fie că doresc să aibă un loc de odihnă, fie că au rămas pe drumuri. Acest fenomen îl întâlnim tot mai des în Chișinău, iar reporterii TIMPUL au reușit să afle povestea cutremurătoare a unui om care a fost alungat de acasă și trăiește în garaj de mai bine de un deceniu.
 
Chiar dacă este greu de imaginat cum cineva poate duce o viață normală într-un garaj, moldoveanul Tudor Căldare ne demonstrează că totuși este posibil. Bărbatul este din Chișinău, iar deja de 15 ani trăiește într-un loc de acest fel la o margine de oraș.

„Nu merită el așa soartă”

În sectorul unde se află casa-garaj a lui Tudor Căldare am ajuns când deja se înnoptase. La intrarea pe teritoriu ne-a tăiat calea paznicul Nicolae. „Unde vă duceți, cine v-a dat voie?”, ne-a întrebat el. După ce i-am explicat că îl căutăm pe omul pentru care garajul a devenit casă, paznicul și-a schimbat îndată expresia feței. „Îl cunosc pe Fedea! Sărmanul, nu merită el așa soartă! Trăiește singur aici de mai mulți ani. Știu că a avut niște probleme în familie, dar nu-i prea place să vorbească despre asta. Este un om cu inimă mare”, ne-a mărturisit Nicolae și s-a oferit să ne conducă până la „casa” omului.


Paznicul Nicolae ne-a întâmpinat suspicios

Locuința lui Tudor am zărit-o de departe. Prin geam se vedea lumină, iar pe hogeag ieșea fum. La prima vedere un garaj obișnuit, însă în interior ne aștepta o altă realitate. „Fedea, deschide ușa, nu te teme! A venit un corespondent la tine”, a strigat paznicul Nicolae, trântind cu pumnii în ușă, iar imediat în prag s-a arătat și stăpânul, care ne-a poftit în „bârlogul” său, cum s-a exprimat chiar el.

Nora l-a alungat în stradă

În interiorul garajului, am făcut cunoștință și cu domnul Căldare, un bărbat cărunt care m-a întâmpinat cu întrebarea: „ești însurat?”, eu nedumerit i-am răspuns că nu, la care el, foarte expresiv, a menționat: „niciodată să nu ai încredere în femeie… s-o pui din prima la punct, pentru că ele în față îți spun una, dar pe la spate fac cu totul alta”.

Doar mai târziu am înțeles ce l-a făcut să-și creeze asemenea impresie și cum a ajuns prizonierul propriului garaj. „Eram și eu om ca toți oamenii. Aveam familie, soție, copil, dar în anul 1998 totul s-a schimbat. Soția împreună cu fina au plecat în Italia, iar peste un an am aflat că ambele s-au măritat acolo”, ne spune cu ochii înlăcrimați, bărbatul de 66 de ani.


Tudor Căldare are o mașină veche și încă funcțională

La un an după vestea proastă, pe când avea 50 de ani, el a fost nevoit să-și vândă apartamentul ca să-i facă nuntă feciorului, iar pe banii rămași și-a cumpărat o locuință mai mică. „La început trăiam împreună cu feciorul și nora, le-am făcut acolo „propiscă”. Într-o zi nora „mi-a dat un picior în fund” și mi-a spus să nu mă mai arăt pe la ei, iar fiul meu, pe care l-am crescut, hrănit și îmbrăcat, stătea cu capul în jos și n-a scos niciun cuvânt”, a mărturisit pensionarul și a început să plângă.

De atunci, din anul 1999, bărbatul s-a mutat în garajul în care trăiește și astăzi, iar aici pentru el a început o altfel de viață.


„Casa-garaj” a domnului Căldare are două nivele

Traiul în garaj

„Casa” lui Tudor are două niveluri și este construită din piatră. La primul el adăpostește mașina sa veche, dar încă funcțională, cu care se duce la serviciu în localitatea Ghidighici, unde zilnic descarcă vagoane. Tot la primul etaj el păstrează conservele și sucul pe care le pregătește pentru iarnă.

„Lumea poate să creadă că dacă trăiesc în garaj sunt un bețiv, dar eu nu beau alcool deloc. Am 300 de litri de suc de mere și îmi ajunge”, ne zice el mândru și între timp ne cheamă să vedem cum și-a amenajat nivelul doi al garajului.


La nivelul doi pensionarul și-a amenajat o mică bucătărie

Sus are o sobă mare care încălzește bucătăria și dormitorul. Din bucătărie bătrânul face focul, tot aici mănâncă și citește ziare. În dormitor are o canapea și un pat, iar într-un colț se auzea televizorul. În ambele încăperi este suficient de cald. „Anul acesta am cumpărat lemne de 4000 de lei și sper să-mi ajungă toată iarna. Televizorul îl am de la începutul anilor 2000, iar antena „parabolică” am cumpărat-o mai târzior. Parcă nu trăiesc așa de rău, mi-ar mai trebui „fumeie” și pot să fiu împlinit”, ne-a zis el deja râzând.


În casa lui Tudor este cald pentru că face focul în sobă


Tot la etajul doi bărbatul și-a amenajat și un dormitor, iar acolo are și un televizor

În casa improvizată a domnului Căldare este lumină, dar apa și canalizarea lipsesc. El susține că plătește energia electrică, are veceu afară, iar apa și-o aduce de la sora sa, care trăiește în apropiere.


Tudor spune că doar credința l-a ajutat să facă față tuturor greutăților

La final el a ținut să menționeze că și-a făcut datoria, a fost la alegeri și a votat „pentru Europa”, iar acum speră ca până la apusul vieții să treacă într-o casă normală, unde va avea și vecini cu care să poată schimba o vorbă.

Alternativa apartamentelor

Pe lângă Tudor Căldare mai sunt oameni care trăiesc în garajele din Chișinău, dar nu toți o fac de nevoie. Spre exemplu, lângă Spitalul Municipal nr. 1 sunt garaje unde permanent trăiesc câțiva oameni și sunt chiar amenajate și birouri. Reporterii TIMPUL au vorbit cu persoane de aici: „am tras apă, căldură și lucrăm”, ne-a spus un bărbat, care ieșea din unul dintre birourile improvizate. Totodată, am văzut luxul din interiorul unei case-garaj. Mobila scumpă, plasma sau tablourile sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le-am zărit, iar bărbatul care a deschis ușa ne-a spus că este oaspetele stăpânului și nu ne poate permite să intrăm.


Garajele din preajma Spitalului Municipal nr. 1, din capitală, unde trăiesc câteva familii

Ca urmare a acestor situații, tot mai mulți tineri doresc să-și procure propriul garaj. Unul dintre ei este și Sergiu Beznos din Chișinău. Tânărul susține că garajul este ceva între apartament și casă pe pământ, de aceea îl consideră un loc minunat pentru a organiza petreceri cu prietenii. Pe lângă toate, el subliniază că aceasta este o plăcere mult mai ieftină decât un apartament.

Conform datelor de pe un site specializat, un garaj, de tip vechi, din sectoarele Botanica, Buiucani sau Poșta Veche se vinde cu 10-12 mii de euro, iar în sectoarele Centru și Râșcani, acesta costă 15-16 mii de euro.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *