Cultură

(REPORTAJ) Limba română, sărbătorită la Toronto

La eveniment au fost prezenți oaspeți de onoare: Corneliu Chișu, deputat în parlamentul canadian, George Oprea, consulul onorific al Republicii Moldova în Ontario, Steve Ghilchirst, consilier parlamentar, fost deputat și ministru în provincia Ontario.

Ala Mîndîcanu, președinta Asociației Comunitatea moldovenilor din Québec, a deschis serata, evocând momentul istoric din 31 august 1989, când la Chișinău a fost adoptată legea privind funcţionarea limbilor, lege care a consfinţit revenirea la grafia latină şi a acordat limbii române statutul de limbă oficială.

Artista Angela Bucico a interpretat cu aceeași ardere interioară cântecul ”Libertate” (versuri de Ion Hadârcă, melodia de Anatol Dumitraș), piesă de rezistență care a contribuit enorm la trezirea conștiinței naționale și a devenit imn al Mișcării de eliberare națională din Basarabia.
Consulul onorific George Oprea a facut a scurta prezentare a evenimentelor care au dus la instituirea Zilei Limbii Romane, si a felicitat asistența cu ocazia sarbatorilor naționale ale Republicii Moldova, Ziua Independenței și Ziua Limbii Române. Dansul a informat participanții la sărbătoare despre recenta decizie a guvernului Republicii Moldova de a deschide o ambasadă în Canada.

Dl deputat Corneliu Chișu a menționat în discursul său importantul rol economic, social și cultural pe care îl are comunitatea de limbă română din Canada, integrată cu succes în societatea canadiană. Dl Chișu a înmânat o Diplomă de onoare dnei Ala Mîndîcanu pentru promovarea imaginii pozitive a Republicii Moldova în Canada.

Îndrăgitul artistul Mihai Ciobanu, venit din Chișinău, a prezentat un program de melodii populare, acompaniat la vioară de membrii familiei sale, soţia Valentina și fiul Mihăiță. Cântecele, horele și sârbele populare, culese și prelucrate de Mihai Ciobanu în satele moldoveneşti, au fost nu doar ascultate cu drag de lumea prezentă, ci și dansate cu mult foc.

Muzica populară nu a fost unicul punct de atracție al sărbătorii. Violoniștii montrealezi Marcel Roșcovan și Valeriu Ichim au încântat publicul cu piese cunoscute din repertoriul clasic internațional și național, interpretate cu o virtuozitate demnă de cele mai selecte săli de spectacol.
Particianții la sărbătoare au petrecut cu plăcere, au cântat și au spus versuri. Liliana Bagrin, Rucsandra Maria Saluean, Tamara Bagrin, Iacob Cazacu, Dan Lavric, iată doar câteva nume ale celor mai activi membri ai comunității din Toronto. O surpriză aparte a constitui evoluția Mariei Timofti care a demonstrat calități vocale deosebite și a surpins publicul prin talentul său.

Fiecare participant la serată a primit Broșura anuală a comunității din Québec.
Astăzi, 7 septembrie 2012 Ziua limbii române va fi sărbătorita și la Montreal. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *